LA-profil: "Højere løn til de offentligt ansatte kan kun tages fra kernevelfærd"
Henrik Dahl mente sit tweet med et glimt i øjet, men midt i OK18 forhandlingerne blev det ikke ligefrem modtaget sådan. Foto: Linda Kastrup/Scanpix Ritzau/arkiv
Udtalelsen var blot en vittighed, siger Henrik Dahl, der efterlyser mere humor på venstrefløjen, efter at hans tweet om offentlige lønstigninger eller kernevelfærd har skabt debat på Twitter.

Mens der er tryk på forhandlingerne ved OK18, og der slås på tromme for lockout og konflikt, er der ligeledes smæk på debatten på de sociale medier.

Og særligt en udmelding fra Liberal Alliances ordfører for afbureaukratisering, Henrik Dahl, har fået sindene i kog hos fagbevægelsen og de offentligt ansatte:

Tweetet har fået hårde ord med på vejen fra blandt fagbevægelsen:

Da Avisen.dk får fat i Henrik Dahl for at tale om indsparket i OK18-debatten, der i den grad har fået sindene i kog, er det dog en noget lattermild LA'er, vi møder i røret.

- Det glæder mig, at mange synes, det er irriterende og bliver provokeret af det. Så kan de smage deres egen dumme medicin, for jeg synes da også, at det er irriterende at sætte skattelettelser sådan op, siger Henrik Dahl.

Tweetet var nemlig ifølge Henrik Dahl en parodi og en vittighed over Socialdemokratiets parole om "skattelettelser eller velfærd".

- Det er jo at tage debatten ned på et dumt plan. Det er en fantastisk dum måde at diskutere overenskomst på, og det er en fantastisk dum måde at diskutere skattelettelser på.

Jeg skal bare være helt sikker. Så det er bare en vittighed, og du mener ikke, at lønstigninger til offentligt ansatte udelukkende kan tages fra kernevelfærd?

- Det er da noget, man kan diskutere. For det giver da mening at diskutere, hvad der sker med velfærdsstaten, hvis man gennemfører skattelettelser. Det er også derfor, at jeg synes, det er sjovt at starte en debat om, hvorvidt velfærdsstaten bliver bedre af, at du får en privat lønforhøjelse.

En vittighed, men...

For selvom Henrik Dahl mente tweetet som en vittighed, er der stadig et gran af sandhed i det, mener han.

- Velfærdsstaten bliver jo ikke automatisk bedre, hvis de offentligt ansatte får mere i løn. For du får jo ikke højere normeringer af det, og du får heller ikke nye apparater, hvis de nuværende er nedslidte. Du får heller ikke en bedre ledelse eller mere effektivitet. Du kan måske, måske, tiltrække og fastholde en anden type medarbejder. Men det kommer jo an på, hvor stor lønforhøjelsen er. Men det er da bestemt ikke givet, at velfærden bliver bedre.

Men når I taler skattelettelser, så er det da præcis det, som I taler for: At flere penge i lommen skaber bedre incitamenter for at arbejde og bedre kvalitet af arbejdet. Hvorfor gælder det ikke, når vi taler offentligt ansatte?

- Nej, altså argumentet er, at det skaber et større arbejdsudbud. Altså at lysten til at arbejde lidt ekstra bliver større, hvis man beholder en større andel af sine penge selv. 

Ja okay, men det argument kan vel stadig overføres til den offentlige sektor?

- Nej, for det er ofte sådan i den offentlige sektor, at når du er bundet af en overenskomst, kommer du jo ikke til at arbejde mere, bare fordi du får mere i løn. Måske hvis du sætter rådighedstillægget op, men helt firkantet sagt vil det normalt ikke betyde noget at sætte den generelle løn op.

Ikke en bedemand

Nu kører overenskomstforhandlingerne på højtryk, så er det virkelig det rette tidspunkt at komme med den pointe og lave en vittighed ud af det?

- Det er jeg da fuldstændig ligeglad med. Altså det må de da selv om. Folk, der ingen humoristisk sans har, bør være på førtidspension. Det kommer ikke mig ved.

Skal du ikke holde dig for god til det? Du siger, at debatten om skattelettelser har været dum, så hvorfor trække det ned på det plan?

- Man skal ikke holde sig for god til at fortælle en vittighed. Så er jeg blevet for kedelig. Vi er politikere og ikke bedemænd, og jeg synes ikke, at vi skal opføre os som bedemænd, siger Henrik Dahl.