LA-minister giver røffel til særlige ledige: Der er en kultur, hvor man går og hygger sig på dagpenge
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Flere nyuddannede havner på dagpenge, og det er et voksende problem, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

En ny analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at hver fjerde dansker i dagpengesystemet i dag er nyuddannet - såkaldt dimittend. I 2010 drejede det sig blot om hver tiende. Det skriver Berlingske.

Nyuddannede fylder altså markant mere i dagpengesystemet end tidligere, og det er dybt problematisk, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Både for den enkelte og for virksomheder, der mangler arbejdskraft.

"Der kan være en kultur om, at når man er færdig med sin uddannelse, kan man gå og hygge sig lidt på dagpenge, indtil man har lyst til at få et job. En anden årsag er måske, at når nu man har fået en ny og fin uddannelse, så vil man partout have beskæftigelse inden for det fag fra begyndelsen," siger ministeren til Berlingske.

Ifølge analysen adskiller brugen af dagpengeretten sig markant på tværs af uddannelsesniveau. Især unge med videregående uddannelser ryger på dagpenge.

Samtidig lyder det, at antallet af nyuddannede stiger, hvilket trækker mod flere unge på dagpenge, mens forbedrede jobmuligheder trækker den anden vej.

I dag er cirka 80.000 fuldtidsforsikrede på dagpenge mod omkring 130.000 i 2013. Antallet af dagpengemodtagere på dimittendsats ligger derimod stabilt på cirka 20.000.

Ifølge Ammitzbøll-Bille har også de unge et personligt ansvar for at finde et job.

"Jeg tror ikke, at det ville skade nogen - hverken i forhold til jobkvalifikation eller andet - at man brugte den mellemliggende periode på at have et job et andet sted," siger han og fortsætter - om den nuværende dagpengesats og behov for ændringer:

"Nogle gang kan strukturerne være indrettet på en måde, så det bliver for nemt at træffe et andet valg end det ansvarlige. Det her indikerer, at det er for let at lade være med at tage ansvar for sin egen situation. Personligt aviser jeg ingenting. I første omgang er det vigtigt at få fakta frem. Vi er nødsaget til at få nedbragt det tal. Lige meget, hvilken retning man ønsker, at samfundet skal gå i, kan ingen tillade sig den luksus, at folk med høj uddannelse og nem adgang til job kan gå uden for arbejdsmarkedet."

Camilla Gregersen er formand for Dansk Magisterforening, der har 50.000 medlemmer med akademisk baggrund. Hun minder om, at antallet af nyuddannede er vokset markant de seneste år, men at færre bliver uddannet de kommende år. Hun forventer, at dimittendledigheden vil falde, også som følge af at flere små og mellemstore virksomheder ansætter flere kandidater.

"Så man skal have noget tålmodighed med tallene her og lade være med at overreagere. I stedet skal man hjælpe de nyuddannede hurtigere ind på arbejdsmarkedet," siger hun.

Hun afviser over for Berlingske, at det er vil gavne de unge dimittender at tage et hvilket som helst job.

"Vi beder vores medlemmer søge bredt - også geografisk. Men det er klart, at der er et stort kompetencespild, hvis folk ender med at have et ufaglært job i Føtex, og de ikke får brugt deres videregående uddannelse. Det er bedre, at de bruger tiden på at netværke og søge job, der matcher deres kompetencer, fordi det giver en bedre samfundsøkonomisk gevinst, at de lander et akademisk job."