Kvinde sigtet for mishandling: Tappede sin søns blod i seks år

En seksårig dreng mistede angiveligt så meget blod, at han blev syg. I dag meldes han i markant bedring.
Foto: Henning Bagger/Scanpix

Midt- og Vestjyllands Politi har sigtet en 35-årig kvinde fra Skjern for langvarig mishandling af sin seksårige søn.

Kvinden, der har siddet varetægtsfængslet siden september, har ifølge politiet fremprovokeret sygdomssymptomer hos sønnen ved at tappe hans blod.

Mishandlingen stod angiveligt på fra august 2011 og frem til anholdelsen seks år senere. Det vil sige, at sønnen var helt lille, da morens mishandling gik i gang. I dag er meldingen, at drengens helbred er i markant bedring.

Af sigtelsen mod kvinden fremgår det, at drengen gennem årene har gennemgået adskillige undersøgelser med henblik på at udrede årsagen til hans massive blodmangel.

Tilmeld dig gratis vores nyhedsbrev for flere nyheder.

I den forbindelse har han modtaget cirka 110 portioner blod for at rette op på de mange liter blod, som moren tappede.

På den måde fremkaldte kvinden "en åbenlys risiko for, at barnets sundhed og udvikling led skade, ligesom handlingen kunne være direkte livstruende", hævdes det i sigtelsen.

Politiet kom på sporet af sagen efter en anmeldelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune. Her havde man fået fornemmelsen af, at barnet muligvis blev udsat for mishandling af sin mor.

Kvinden blev anholdt om morgenen 25. september 2017 i sit hjem i Skjern.

I det efterfølgende grundlovsforhør erkendte hun at have tappet blod fra sønnen gennem en længere periode.

Det fremgår ikke, hvad kvinden har sagt om sit motiv. Men der kan være tale om den psykiske lidelse Münchausens syndrom by proxy.

Ifølge hjemmesiden sundhed.dk er det en tilstand, hvor en voksen simulerer eller skaber symptomer hos et barn for at opnå en psykologisk gevinst gennem barnets indlæggelse.

Tilstanden opfattes som børnemishandling og kan være livstruende for barnet. Lidelsen er formentlig meget sjælden, men der findes fortilfælde, som har ført til domfældelse i Danmark.

Den 35-årige kvinde er blevet mentalundersøgt, og politiet afventer nu Retslægerådets vurdering af undersøgelsen.

De lægefaglige eksperters vurdering vil efter alt at dømme få betydning for, hvilken straf eller sanktion kvinden kan idømmes.

I begyndelsen af det nye år ventes politiet at have afsluttet efterforskningen. Herefter vil det være op til anklagemyndigheden at afgøre, om kvinden skal tiltales.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.