I to døgn lå en psykisk syg kvindelig beboer død på et botilbud. Det skete i september på det socialpsykiatriske botilbud Robert Jacobsensvej i Bagsværd.
Botilbuddet hed tidligere Ringbo og har været gerningssted for to drab.
Københavns Kommune bekræfter overfor Avisen.dk, at der har været et dødsfald, og at der gik 48 timer, før det blev opdaget, at beboeren var død.
Københavns Kommune betragter hændelsen som en fejl, men ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, da tavshedspligt betyder, at man ikke har ret til at videregive personlige oplysninger om afdøde, oplyser kommunen til Avisen.dk.
I landsforeningen for psykisk sundhed SIND kender man også til den triste sag.
- Vi står fuldstændig uforstående over for, hvordan man kan ligge flere dage i sin egen bolig på et botilbud, uden at personalet opdager det. Det er simpelthen ikke acceptabelt. Vi forstår slet ikke, det kan lade sig gøre, siger Knud Kristensen, der er SIND’s landsformand til Avisen.dk.
Ifølge flere kilder tæt på forløbet, som Avisen.dk, har været i kontakt med, var den afdøde kvinde i starten af 40'erne. Hun var misbruger og døde angiveligt på grund af mavesår.
"Sådan noget må ikke ske"
Det er ikke første gang, at der sker tragiske hændelser på bostedet, der tidligere hed Ringbo.
I 2013 blev en 37-årig sosu-assistent dræbt af en beboer. Ringbo var også gerningsstedet i en drabssag tilbage i 2008, hvor en 57-årig beboer blev kvalt på sit værelse. I starten af sommeren fortalte en ansat på stedet til Avisen.dk, at der forekommer en del konflikter imellem beboerne.
Beboerne på bostedet, der nu kaldes Robert Jacobsensvej, er sindslidende og mange har et stof- eller alkoholmisbrug. Da stedet er et såkaldt §108-botilbud har beboerne ifølge serviceloven behov for omfattende hjælp, pleje og omsorg.
Det er ikke i orden, at en beboer på den slags botilbud kan være død i to døgn, uden at personalet er klar over det, pointerer Frank Cloyd Ebsen, der er forskningsleder ved Institut for Socialt arbejde på Professionshøjskolen Metropol.
- Det går ikke. Det er skandaløst. Sådan noget må ikke ske. Men der kan være forskellige forklaringer på, hvorfor det sker. Det er svært at sige, hvornår det er et svigt, og hvornår det handler om manglende ressourcer, siger han.
Bør være opsyn
Selvom der ikke står i serviceloven, at ansatte på døgnbemandede botilbud skal føre et bestemt antal tilsyn med beboerne, bør der være en slags mandetælling. Især når man arbejder med beboere, der er syge, får medicin eller udstråler behov for tæt omsorg, mener Frank Cloyd Ebsen.
Personalet på bosteder er nødt til at respektere, hvis beboeren ikke vil have dem ind i sin bolig. Og det kan sætte medarbejderne i et dilemma, for de har samtidig pligt til at undgå omsorgssvigt, forklarer SIND-formand, Knud Kristensen.
- Personalet kan ikke bare sige, at selvom vi ikke har hørt fra hende, så går vi ikke derind. Man skal hele tiden overveje, hvad der er borgerens problemer, og hvad er der af risici, siger han.
Mangler fokus på sygdom
Det er helt uacceptabelt, at kvinden ikke kom i behandling for mavesår, mener Knud Kristensen.
- Det her er desværre endnu et eksempel på, at man på botilbud for psykisk syge har alt for lidt fokus på beboernes somatiske sundhed. Man bør jo ikke dø af mavesår, hvis man bare har nogenlunde fokus på, hvordan borgeren har det, siger han.
Steen Moestrup, der sidder i landsledelsen i Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere (LAP), oplever samme tendens.
- I socialpsykiatrien overser man, at beboerne også kan have fysiske sygdomme. Det er trist, at man ikke kan formå at hjælpe beboerne til et så godt liv som muligt, siger han.
Avisen.dk har været i kontakt med ledelsen på Robert Jacobsensvej. De ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til Københavns Kommune.