Kvaliteten falder på sygehusene: Disse borgere får dårligere behandling

Arkivfoto. (Foto: Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix)

Det går den forkerte vej med kvaliteten på sygehuse.

Antallet af patienter, der får den bedste behandling på sygehusene i Danmark, er faldende. Og jo værre stillet patienterne er med uddannelse, arbejde og indkomst, desto dårligere bliver de behandlet.

Det viser en ny beretning fra Rigsrevisionen, som har gennemført en systematisk undersøgelse af, om der er forskelle i den behandling, patienterne får på sygehusene, skriver Politiken søndag.

Rigsrevisionen har set på, i hvor høj grad sygehusene opfylder de kvalitetskrav, som regionerne sammen med regeringen og kommunerne har stillet til den behandling, som patienterne tilbydes. Samlet set er det gået den forkerte vej fra 2015 til 2017, viser undersøgelsen.

Hvor sygehusene i 2015 opfyldte 63,5 procent af kravene til »behandling af høj kvalitet«, var det i 2017 kun 57,5 procent.

»Vi må notere, at der er denne tilbagegang. Det er situationen, og det er trist i sig selv«, siger Klaus Frandsen (R), der er næstformand for Statsrevisorerne, til Politiken.

Statsrevisorernes formand, Henrik Thorup (DF), har ikke deltaget i behandlingen af sagen, da han som medlem af regionsrådet i hovedstaden er inhabil. Og netop i Region Hovedstaden er det gået helt galt med opfyldelsen af kvalitetsmålene fra 2015 til 2017.

I 2015 levede regionens sygehuse op til kvalitetskravene i 60,3 procent af tilfældene, men to år senere var det tal faldet til 48,8 procent, hvilket er det klart dårligste blandt de fem regioner. Rigsrevisionen giver ikke nogen forklaring på det, men det var i den periode, regionen indførte det nye it-system Sundhedsplatformen.

Politiken