Kun meget få unge bliver reddet af den nye gymnasiereforms kattelem, der skal gøre det muligt for dygtige elever at komme i gymnasiet, selv om de ikke opfylder de nye karakterkrav.
Undervisningsministeriet har regnet på det og kommer frem til, at bare 62 elever vil få gavn af muligheden, der på krav fra rød blok blev indført i reformen.
Det skriver Berlingske.
Redningsplanken består i, at elever, der skønnes at være uddannelsesparate, men ikke helt opfylder det krævede eksamensgennemsnit på 3, stadig har krav på en plads i gymnasiet. Hvis de får mellem 02 og 3 i snit ved det grønne bord, skal de til en vejledende samtale, men har stadig krav på at blive optaget.
Det vil dog kun komme et fåtal til gode.
Med udgangspunkt i den årgang, der blev optaget på en af de treårige gymnasiale uddannelser i 2014, er det Undervisningsministeriets konklusion, at det drejer sig om bare 62 personer. Det er lidt mere end 0,1 procent af de i alt 46.012 elever, der kom ind.
Men det kommer ikke bag på undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).
- For os har det været ekstremt vigtigt, at det ikke bare blev en kæmpe ladeport ind til gymnasiet, men netop en kattelem, siger hun til Berlingske.
Hun støttes af Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup, som til avisen siger, at "det er absolut ikke meningen, at det skal være en motorvej ind på gymnasiet".
Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind, bryder sig ikke om udtrykket "kattelem". I hendes øjne er der tale om et adgangskrav.
- Det har langt større betydning end 62 elever. Det handler jo om, at vi sidestiller ungdomsuddannelserne, så man skal være uddannelsesparat og leve op til et karakterkrav på 02, uanset hvilken uddannelse, man tager, siger hun til Berlingske.
/ritzau/