Kronprinsparret trodser trusler om regnbyger

Kronprinsparret på vej fra Amalienborg til Christiansborg Slot, hvor 360 gæster venter. Længe truede skyerne med regn, men de nåede frem uden at blive våde. (Foto: Foto: Martin Sylvest/Scanpix)

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kører i åben karet fra Amalienborg til gallamiddag.

Skyerne hænger tungt over hovedstaden, mens kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kører til gallataffel fra deres palæ på Amalienborg til Christiansborg Slot.

Kareten er den samme, som kronprinsen benyttede, da han fyldte 18 år i 1986. Dengang for 32 år siden var det med sin mor, dronning Margrethe, ved sin side.

Kareten, en såkaldt barouche, blev også brugt, da den daværende tronfølger Margrethe blev gift med Henri de Monpezat i 1967.

Kareten bliver trukket af fire hvide heste af racen kladruber, og den eskorteres af 48 heste fra gardehusarregimentet.

Turen går fra Amalienborg til Store Kongensgade, omkring Kgs. Nytorv og videre op gennem Strøget til Højbro Plads, gennem Kirkeløngangsporten og ind på Christiansborg Slot.

Langs ruten står betjente tæt.

Kronprinsparret vinker til de mennesker, der har taget opstilling langs ruten, blandt dem flere med konge- og dronningekroner på hovedet.

Mens kronprinsparret er på vej, ankommer gæsterne til gallamiddagen. Blandt dem den nærmeste familie, herunder prins Joachim og prinsesse Marie.

Blandt gæsterne er også det svenske kongepar, kong Gustaf og dronning Silvia, ligesom den svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel er med.

Det samme er det norske kronprinspar, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Sammen med de i alt 360 gæster bliver de ført ind i fløjlsgemakket, hvor de senere vil blive præsenteret for fødselaren, kronprinsesse Mary og dronningen.

Efter præsentationen fortsætter gæsterne ind i riddersalen, hvor middagen finder sted.

Riddersalen er det største af de kongelige repræsentationslokaler med plads til 400 spisende gæster.

Tidligere på dagen blev kronprinsen hyldet på slotspladsen, da han sammen med sin familie trådte ud på balkonen i Frederik VIII's palæ.

Tre gange måtte kronprinsen ud for at hilse på de mange tusinde, der var kommet ind på pladsen.

/ritzau/