Kronprins Frederik hylder krigsveteraner i nyt tv-program

Underholdning
Kronprins Frederik støtter de danske veteraner. (Foto: Foto: Discovery Networks Danmark / Brian Mouridsen/Free)

Et hold krigsveteraner, der skal krydse den grønlandske havis, får royal opbakning af kronprins Frederik.

Over 32 dage skal 9 danske krigsveteraner krydse 400 kilometer af den benhårde og barske grønlandske havis.

Skuespilleren Lars Brygmann følger sammen med et tv-hold og et ressourcehold bestående af blandt andet fysioterapeuter veteranerne, og rejsen er blevet til programmet "Brygmann og krigsveteranerne", der får premiere den 8. oktober på Kanal 5.

I programmet får veteranerne støtte af kronprins Frederik, der fra sin tid i Sirius-patruljen kender til de barske og benhårde forhold, som krigsveteranerne skal tilbagelægge.

- De fortsætter ufortrødent, selv om de skal stave sig fremad, mens de sidder i en pulk, fordi de har mistet deres ben. De kæmper sig igennem og stadig med en jargon, der har den her sjove soldatertone. Det er meget prisværdigt, siger den 49-årige kronprins i pressemeddelelsen og uddyber:

- Her har vi nogle gutter, der har prøvet ting, som end ikke jeg har prøvet. De har været i rigtig krig og set døden i øjnene. Der er nogen, der er amputerede, nogle, der mangler lemmer, og der er også nogle, der har posttraumatiske stresssymptomer. Det er der, hvor jeg siger: Det er så fantastisk. Det er så godt gået, tilføjer tronarvingen i pressemeddelelsen.

Det er Veterans In Motion, der har arrangeret ekspeditionen. Foreningen arbejder for, at danske veteraner får mulighed for at være aktive på trods af skader og handicap.

Veteran Michael Sørensen er selv hjemvendt fra Afghanistan med skade på rygsøjlen, nerveskader og kroniske smerter. Hver dag tager han morfin og Stesolid for overhoved at kunne stå oprejst.

- Hvis jeg bare skal passe på mig selv hele tiden og bare sætte mig hjem i min sofa og sidde stille, så kan jeg lige så godt lægge mig til at dø med det samme. Jeg vil gerne vise over for mig selv, at jeg stadig kan de ting, jeg sætter mig for, siger han i pressemeddelelsen.

"Brygmann og Krigsveteranerne" har premiere søndag den 8. oktober klokken 20 på Kanal 5.

/ritzau/FOKUS