Kritik af LA: Jeres fordomme holder kvinder fra magten

Forfatter, musiker og forsker Henrik Marstal.  (Foto: Foto: Scanpix arkiv)

Nu melder den kendte forfatter og musiker, Henrik Marstal, sig i koret af kritikere, som mener, Liberal Alliance er styret af en forældet kønsopfattelse.

Liberal Alliances (LA) ligestillingsordfører, Laura Lindahl, havde sidste uge travlt med op til flere optrædender i danske medier.

Det var konsekvensen af LA's forslag om at afskaffe de såkaldte måltal, der har til hensigt at fremme kvinders position i store virksomheder og institutioner. Ikke mindst er det faldet mange for brystet, at ligestillingsordføreren har udtalt, at kvinder har et omsorgsgen for familien, der betyder, at de prioriterer anderledes end mænd.        

Nu melder den kendte forfatter og musiker, Henrik Marstal, sig i koret af kritikere, som mener, Liberal Alliance er styret af en forældet kønsopfattelse.

I et debatindlæg i Politiken kalder han opfattelsen for en fordom, der skygger for de reelle udfordringer, som kvinder møder på vejen mod lederstillinger. Udfordringer, der blandt andet er et resultat af et stærkt mandsdomineret og alt for kønskonservativt erhvervliv, mener han. 

"Mon ikke det snarere er sådan, at når visse mænd - godt hjulpet af de patriarkalske strukturer - kan sætte karrieren højere end familien, må nogen jo tage opvasken, smøre madpakkerne og hente børnene – for ellers bliver det ganske enkelt ikke gjort," skriver han. 

Henrik Marstal henviser blandt andet til en analyse fra 2016 af danske firmaer udført af det globale konsulentfirma The Boston Consulting Group (BGG).

Ifølge Marstal viser analysen, at 50 procent af kvindelige ansatte i danske firmaer ønsker at avancere.  

"Kort sagt: En stor, kritisk masse af kvinder i dansk erhvervsliv har masser af faglige og karrieremæssige ambitioner, og loven om måltallene kan lige præcis hjælpe til at gøre disse ambitioner til virkelighed på trods af fordomme og mangel på vision hos deres chefer," skriver han.

LA burde have røde ører, og Laura Lindahl burde stoppe med at komme med udmeldinger, der puster til fordomme og tilsidesætter dokumenteret viden, slutter Henrik Marstal.   

Læs hele debatindlægget her