Kristian Jensen vil igen have syge ledige til at møde op for at blive tilset på første sygedag

- Jeg synes, det er grotesk. Når vi endelig ser en kommune, der knækker koden og sørger for, at flere bliver meldt raske igen, så erklærer vi den for ulovlig, siger finansminister Kristian Jensen. (Foto: Foto: Asger Ladefoged/Scanpix Ritzau/arkiv)

Finansminister Kristian Jensen (V) vil hive fat i beskæftigelsesministeren, så de sammen igen kan give Skive Kommune mulighed for give ledige, der melder sig syge, et sundhedstjek.

I Skive Kommune kan jobcenteret nu se frem til at få hjælp fra selveste finansministeren i sagen om et yderst omstridt og ulovligt sundhedstjek af ledige, der melder sig syge.

Det skriver TV Midtvest.

- Jeg synes, det er grotesk. Når vi endelig ser en kommune, der knækker koden og sørger for, at flere bliver meldt raske igen, så erklærer vi den for ulovlig, siger finansminister Kristian Jensen (V) til tv-stationen.

Ordning blev sat i bero

Folk på integrationsydelse og siden også kontanthjælpsmodtagere fik i januar sidste år besked på at møde op på en sundhedsklinik, hvis de meldte sig syge. Her kunne de blive undersøgt af en sygeplejerske, skrev kommunen i et brev til borgerne. 

Her kan du se brevet, der blev lagt på det sociale medie Twitter af den selvstændige socialrådgiver Maj Thorsen:

(Artiklen fortsætter under brevet)

Ordningen blev dog sat i bero efter heftig offentlig debat.

I juni gik beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen ind i sagen, da han i et brev til kommunen skrev, at det var direkte ulovligt, når sygeplejersker målte blodtryk, puls og temperatur på de ledige.

Og fredag kunne TV Midtvest så fortælle, at fraværet i Skive Kommunes sprogskole nu er steget til mellem 30 og 35 procent, mens sygefraværet, da ordningen kørte, lå på 21-22 procent.

- Det er ærgerligt, men selvfølgelig skal det også være i orden lovgivningsmæssigt og juridisk, siger Lisbeth Sander, sektionsleder i Skive Kommunes integrationsafdeling, til TV Midtvest.

Tager fat i Troels Lund Poulsen

Formanden for kommunens erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg, Goska Rasmussen (V), kunne samtidig fortælle, at hun venter på et svar fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) for at finde ud af, hvor langt kommunen kan gå uden at overtræde loven.

Og nu kommer der altså for alvor skub i sagen, når landets finansminister og næstformand i Venstre går ind i sagen.

- Jeg tager fat i beskæftigelsesministeren for at samarbejde med ham om at skabe mulighed for, at Skive Kommune kan gøre det her, siger Kristian Jensen, der stiller op til Folketinget for Venstre i Vestjyllands Storkreds, som Skive Kommune er en del af.

Her kan du læse, hvordan Skive Kommune i første omgang argumenterede for, hvorfor ordningen var en god idé.

Avisen.dk har også tidligere beskrevet, hvordan Jobcenter Lærkevej i Københavns Kommune har indrettet en lægeklinik i et baglokale.