Kras kritik af regionernes OK-krav: Sætter patienters sikkerhed over styr
Regionerne ønsker at ansætte personale i regionerne fremfor på det enkelte sygehus. Foto: Claus Fisker/Scanpix Ritzau
De nye krav vil ifølge sygeplejerske betyde, at patienters sikkerhed og ansattes tryghed bliver sat over styr.

Nye regler for varsling af arbejdstid og arbejdssted får ansatte i sygehusvæsenet på barrikaderne. Også selv om reglerne endnu ikke er diskuteret i overenskomstforhandlingerne med Sundhedskartellet.

Men Danske Regioner har fremlagt et krav om en ændring af reglerne for varsling af arbejdstid. Et ønske der kommer oveni ønsket om løn-tilbageholdenhed. Det vil eksempelvis betyde at ansatte på Aalborg Universitetshospital kan have Aalborg som arbejdssted en dag, hvorefter de dagen efter stempler ind i Thisted og på tredje dagen måske på hospitalet i Hjørring.

- Det vil være svært for den enkelte, at få arbejdstid og privatliv til at hænge sammen, hvis de ny regler gennemtrumfes, siger Helle Kjærager Kanstrup til DR Nordjylland. Hun er næstformand for sygeplejerskerne i kreds Nordjylland. Hun frygter samtidig for patienternes sikkerhed, når de møder forskelligt personale hver dag.

Sætter ansattes tryghed over styr

Regionerne vil ansætte eksempelvis sygeplejersker i en region og ikke på det enkelte hospital. Det betyder, at medarbejderne kan flyttes rundt mellem regionernes afdelinger uden varsel. Samtidig ønsker regionerne, at normperioden skal være på et år - det vil betyde at overtid kan udlignes indenfor et år.

- Det vil gå ud over de ansattes tryghed, forudser Helle Kjærager Kanstrup, der kalder varslingsreglerne en lige så stor knast som lønspørgsmålet i overenskomstforhandlingerne.

Regionernes krav gælder ansatte i alle 11 faggrupper under Sundhedskartellet. Og alle afviser kravet.

Danske Regioner vil ikke kommentere sagen så længe overenskomstforhandlingerne er i gang.