Kras kritik af A-kasser og jobcentre: "Burde sætte den ledige i centrum"
- Jeg mener, at man har lavet en politisk fejlprogrammering på det her område. Det var bedst at placere opgaven enten det ene eller det andet sted. Så kunne man bruge hinandens kompetencer og forbindelser, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen. Foto: Scanpix arkiv
Det er for omstændigt, når a-kasse og jobcentre skal samarbejde om at få den ledige i job. Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

Det er for omstændigt, når a-kasse og jobcentre skal samarbejde om at få den ledige i job. Det mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

Tidligere på morgenen har nordjyske aktører, 3F i Aalborg og Hjørring Kommune, rost beskæftigelsesreformen fra januar for at skabe et bedre bånd mellem de to.

Men grundlæggende fungerer adskillelsen af jobcenter og a-kasse i beskæftigelsesformidlingen ikke, konkluderer Henning Jørgensen.

- Jeg mener, at man har lavet en politisk fejlprogrammering på det her område. Det var bedst at placere opgaven enten det ene eller det andet sted. Så kunne man bruge hinandens kompetencer og forbindelser, siger han til DR Nordjylland.

- A-kassen har jo rigtig gode forbindelser til de ledige og til virksomheder. Det kunne de også bruge i jobcentrene.

Historisk har de to institutioner haft det svært med hinanden, blandt andet fordi opgavefordelingen ikke har været klar. Det har givet gnidninger, mener arbejdsmarkedsforskeren.

- Sagen er bare, at man tænker på forskellige måder. Det er to kulturer og to systemer, der skal lære at være sammen om en opgave. De burde sætte den ledige i centrum, men nogle gange er det også kampen om hvem, der skal have ansvaret.

Derfor er det heller ikke sikkert, at de ledige har kunnet mærke den opadgående kurve, som a-kasse og jobcenter selv har erfaret i 2015.

- Det tager tid. Tidligere har det været et meget kontrolbaseret system. Man har ikke tænkt så meget på at få folk ud, specielt ikke under krisen, hvor der ikke har været mange jobåbninger.

- I mange år der lavede du slet ikke arbejdsformidling; du plejede ikke arbejdsmarkedet, du kontrollerede de ledige, siger han.