Korruptions-organisation kritiserer Danmark

Støtten til partierne er for uigennemsigtig, mener Europarådet. (Foto: Foto: Colourbox free)

Danmark har ikke reageret på henstillinger fra råd, som kalder manglende åbenhed et demokratisk problem.

De danske regler for åbenhed om partistøtte er nogle af de dårligste i Europa, og det har nu fået den demokratiske vagthund Europarådet til at klage til den danske regering. Det skriver Politiken onsdag.

- Vi siger ikke, at der er særlige problemer med korruption i Danmark. Men vi er nødt til at gøre opmærksom på, at åbenheden om partistøtte i Danmark er mindre end i de fleste andre lande.

- Det er et demokratisk problem, siger Wolfgang Rau, sekretariatschef for Europarådets antikorruptionssamarbejde, Greco.

Greco overvåger lovgivning mod korruption i alle Europarådets 47 medlemslande samt USA og Hviderusland. Samarbejdet har ingen sanktionsmuligheder, men kan komme med henstillinger til landene, hvis lovgivningen er for slap.

To netop offentliggjorte rapporter fra Greco konstaterer, at de danske myndigheder trods gentagne henstillinger over en årrække stort set intet har gjort for at forbedre situationen.

Siden sommeren 2009 har Europarådet efterlyst en række forbedringer af dansk lovgivning.

Henstillingerne omfatter blandt andet krav om forbud mod anonyme donationer, total oplysningspligt for politiske partier, uafhængig revision, tæt statslig overvågning og sanktioner i tilfælde af overtrædelse af reglerne.

Greco konstaterer, at ikke en eneste henstilling er blevet fulgt, og at kontrollen med partistøtte i Danmark derfor er "globalt utilfredsstillende".

For at understrege alvoren sendte Europarådets generalsekretær, norske Thorbjørn Jagland, i november en formel klage til den danske regering. Uden at få noget svar.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger til Newspaq, at man i regeringen netop nu overvejer, hvad man kan gøre ved sagen.

- Regeringen overvejer i øjeblikket, hvordan man kan skabe øget gennemsigtighed om den økonomiske støtte til danske politiske partier. Europarådets input indgår selvfølgelig som en del af disse overvejelser, men ellers ønsker jeg ikke at kommentere sagen yderligere, før overvejelserne er færdiggjort.

Mandag kaldte EU's indenrigskommissær, Cecilia Malmström, uigennemsigtige regler for partistøtte et problem, da hun fremlagde EU's første antikorruptionsrapport, uden dog direkte at nævne Danmark.

/ritzau/