Kontanthjælpsmodtagere dropper medicin og forsikringer: Vil ikke risikere at blive smidt på gaden
Pia Hansen og Michael Sørensen betaler begge huslejen som det første. Derfor giver det god mening, at kontanthjælpsmodtagere ikke har måtte gå fra hus og hjem. Foto: Privatfoto
"Jeg skal ikke bo på gaden igen" og "min søn skal have tag over hovedet". Kontanthjælpsmodtagere prioriterer bolig frem for alt og skærer ned på mad, medicin og forsikringer.

Man forudså, at flere familier ville blive smidt på gaden som følge af kontanthjælpsloftet.

Det er endnu ikke sket.

Faktisk har der været et mindre fald i antallet af boligudsættelser, skriver Politiken tirsdag på baggrund af tal indhentet hos Domstolsstyrelsen.

Avisen.dks kontanthjælpspanel er ikke i tvivl om årsagen.

- Vi prioriterer vores bolig først og sparer på alt andet, lyder den kontante udmelding fra to af Avisen.dks paneldeltagere, Pia Hansen og Michael Sørensen. 

Jeg skal ikke bo på gaden

47-årige Pia Hansen har været på kontanthjælp i næsten 11 år. Bortset fra en kort periode i arbejde i år 2010. Hun blev skåret tæt på 4.000 kroner månedligt som følge af kontanthjælpsloftet, der trådte i kraft 1. oktober 2016.

Læs Pia Hansens historie

Når kontanthjælpen tikker ind på Pia Hansens konto, er det første hun betaler altid sin husleje og el.

- Det første, jeg gør, er at sørge for at betale husleje og el-regning. Jeg skal ikke bo på gaden. Jeg har prøvet at være hjemløs, hvor jeg ikke havde noget sted at bo - det skal jeg aldrig igen, siger hun. 

Min søn skal have tag over hovedet

Michael Sørensen på 62 år bor i Aarhus og har to børn på 14 og 18. Han har været på kontanthjælp de sidste tre år og mistede 2.100 kroner i boligstøtte som følge af kontanthjælpsloftet. I dag har han cirka 2.500 kroner til rådighed, når faste omkostninger er betalt.

Læs Michael Sørensens historie

- Huslejen er det første og vigtigste, siger Michael Sørensen, der tydeligt heller ikke er i tvivl om sine prioriteringer. 

- For ellers har du ikke noget tag over hovedet. Og min søn han skal have tag over hovedet. Jeg kunne ikke forestille mig at leve som boligløs på gaden, siger han. 

Boligen er uden tvivl højeste prioritering for begge paneldeltagere, selvom det kan betyde, at man må nedprioritere andre fornødenheder.

- Jeg har skåret på medicin og sociale aktiviteter - ja, bare det at komme ud af hjemmet. Og så har jeg tre børn, der er gode til at hjælpe mig med at få mad på bordet. På den måde får jeg altid betalt husleje, siger Pia Hansen. 

- Jeg har blandt andet skåret vores ulykkesforsikringer væk til mig og min søn. Nu har jeg blot den mest basale indboforsikring, siger Michael Sørensen. 

Pia Hansen bor i Herfølge og fik i 2014 tildelt sin nuværende lejlighed af kommunen. Hun boede før på 3. sal, men havde problemer med at gå derop. Halvandet døgn senere havde kommunen fundet hende en bolig. Hun betaler 6.000 kroner månedligt i leje inklusiv vand og varme. Dertil kommer en el-regning på knap 500 kroner og internet.