Kongres giver Kinas præsident Xi fem år mere ved magten

Xi har gjort Kina til en tydelig magtfaktor internationalt. Det gælder samarbejdet med USA i klimaforhandlingerne, kinesisk militærs tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav og store investeringer i Asien og Afrika. Nu er han valgt som præsident for en ny periode. (Foto: Foto: Nicolas Asfouri/AFP)

Kinas præsident, Xi Jinping, er officielt valgt for en ny femårig periode ved det kommunistiske partis kongres.

Det skriver det statslige nyhedsbureau Xinhua.

Den kinesiske leder blev bag lukkede døre valgt til fortsat at stå i spidsen for det magtfulde politbureaus stående udvalg.

Premierminister Li Keqiang bevarer også sit sæde i udvalget, der bestemmer i Kina.

De resterende medlemmer af udvalget er også allierede til Xi Jinping. Det betyder ifølge analytikere, at præsidenten nærmest enerådigt kan bestemme i verdens folkerigeste land.

De fem resterende medlemmer er Xi Jinpings rådgiver Li Zhanshu, formand for partiets magtfulde organisationsudvalg Zhao Leji, partiets chef i Shanghai, Han Zheng, topembedsmand i centralkomitéen Wang Huning og vicepremierminister Wang Yang.

Alle medlemmer er aldersmæssigt i 60'erne, og der er derfor ikke nogen tydelig kronprins til Xi Jinping.

Præsident Xis status som Kinas stærke mand blev allerede cementeret tirsdag. Her blev det besluttet at skrive hans navn og tanker ind i kommunistpartiets grundlag.

64-årige Xi har ledt partiet siden 2012 og er nu valgt til at forblive præsident til 2022.

Men med den nye sammensætning af det stående udvalg er der ifølge iagttagere stor sandsynlighed for, at han bliver siddende, efter at den nye periode er slut.

Xi har gjort Kina til en tydelig magtfaktor internationalt. Det gælder blandt andet samarbejdet med USA i klimaforhandlingerne.

Desuden har kinesisk militærs tilstedeværelse i Det Sydkinesiske Hav og store investeringer i Asien og Afrika styrket Kinas position.

I hjemlandet prøver Xi at holde gang i økonomien, der ikke længere buldrer derudad. Han slår hårdt ned på korruption, men beskyldes for at bruge korruptionskampen til at fjerne kritikere.

Overvågning af befolkningen har også nået nye højder under Xi. Censur på internettet er skærpet, og ytringsfriheden er begrænset.

Kritikere påpeger, at Xi er den mest magtfulde og autoritære leder siden Mao.

/ritzau/AFP