Kongelige tårer og små smil til prins Henriks bisættelse

(Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Ritzau)

Kongelig konfessionarius har kastet jord på prins Henriks båre ved bisættelsen i Christiansborg Slotskirke.

Det var en rørt kongelig familie, der holdt hinanden i hånden og sendte hinanden små smil ved bisættelsen af prins Henrik i Christiansborg Slotskirke.

Her foretog kongelig konfessionarius Erik Norman Svendsen jordpåkastelsen, som den sidste kirkelige handling i bisættelsen, inden prinsens kiste blev båret ud.

- Henrik, prins af Danmark, af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå, sagde Erik Norman Svendsen.

Herefter blev salmen "Du, som har tændt millioner i af stjerner" sunget i kirken ledsaget af tre kor.

Ti rødklædte officerer fra Den Kongelige Livgarde, der har stået vagt ved prinsens båre, bar kisten. De er alle tidligere udsendte.

Efter at den kongelige familie havde fået et sidste privat farvel i kirken, bar officererne kisten ud til rustvognen, der holdt klar foran Christiansborg Slotskirke.

Et sammensat æreskompagni bestående af forskellige kompagnier fra hæren samt musikkorpset stod på fortovet på den anden side af Christiansborg Slotskirke og spillede "Prins Henriks Honnørmarch", mens kirkeklokkerne ringede.

Fra Batteriet Sixtus på Holmen blev der affyret en sørgesalut.

Under bisættelsen holdt Erik Norman Svendsen en meget ærlig og usentimental tale i kirken, hvor prinsens farverige liv blev ridset op, inklusiv prinsens til tider svære forhold til pressen og hans rolle i kongehuset.

- Prinsen har i den grad været sig selv og sat sin hat, som han ville. Farverig, uforfærdet og fransk. Det gav ofte genlyd i pressen (...). I en periode følte prinsen, at han blev direkte mobbet, lød det.

I talen blev der også lagt vægt på, at prinsen omgav sig med familie og venner og har været dronningens største støtte.

I alt var 60 gæster inviteret til den private ceremoni, som var et ønske fra prins Henrik, der døde 13. februar 83 år gammel.

Foruden ansatte ved hoffet og få repræsentanter fra det officielle Danmark var de inviterede primært de danske kongelige og prinsens franske familie.

I kirken blev gæsterne mødt af en overvældende blomsterduft fra hundredvis af bårebuketter og kranse. I hver side af kirken var mindst 100 buketter og kranse.

Foran båren var en enkelt stor krans af hvide blomster fra dronningen med påskriften "Daisy".

Gæsterne sad på højre og venstre side af prinsens båre, der under ceremonien var placeret midt i kirken, foran alteret og dækket af prinsens flag.

Dronningen, hendes to sønner og deres hustuer sad på forreste række til venstre for båren på guldstole med rødt fløj.

De øvrige kongelige, der tæller prins Henriks børnebørn sad bagved. Det gjorde prins Henriks franske familie også.

Til højre for båren sad blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, samt hofdamer, kabinetssekretær og hofmarskal.

/ritzau/