Konflikt kan vælte Løkke: Vælgerlussing truer Venstre
Ifølge en undersøgelse YouGov har lavet for BT vil Sophie Løhde og Venstre blive straffet af vælgerne, hvis konflikten bryder ud. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Hvis overenskomstforhandlingerne bryder sammen vil Venstre miste stemmer - også hos egne vælgere. Sammenbruddet sker i weekenden, spår ekspert.

Arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen er klar i mælet, efter BT har fået lavet en undersøgelse, som viser, at de i gangværende overenskomstforhandlinger vil koste Sophie Løhde og hendes partikolleger på Christiansborg stemmer:

- Det er kritisk for hende og Venstre. Tallene siger jo meget klart, at Venstre vil blive straffet for en konflikt. Det her kan få taburetterne til at vælte under Løkke-regeringen, spår professoren.

Ifølge YouGovs undersøgelse vil fire ud af ti vælgere være mindre tilbøjelige til at stemme på Venstre ved næste folketingsvalg, hvis det kommer til en storkonflikt.

Hos Venstres nuværende vælgere er det 12 procent, som vil være mindre tilbøjelige til at stemme på partiet i tilfælde af en storkonflikt.

Undersøgelsen viser også, at lidt mere end fire ud af ti vælgere (41 procent) mener, at de offentlige arbejdsgivere bærer det største ansvar, hvis forhandlingerne bryder sammen i dag fredag.

13 procent lægger ansvaret på de faglige organisationer.

Ifølge Henning Jørgensen vil en konflikt gøre det nærmest umuligt for regeringen at formulere et regeringsindgreb, der stiller vælgerne tilfredse, hvis konflikten bryder ud, skriver BT.

Viljen til forlig mangler

Overfor Ritzau mener Henning Jørgensen, at der ikke er vilje til at nå et forlig, når forhandlingsparterne klokken 10 i dag mødes i Forligsinstitutionen.

Det er derimod et spil om, hvem der får ansvaret for den storkonflikt, der er lige rundt om hjørnet, mener Henning Jørgensen:

- Det, der er sket det sidste stykke tid, er et spil sorteper om, hvor ansvaret for det sammenbrud, der efter min opfattelse kommer i løbet af weekenden, skal placeres, siger han.

Onsdag valgte forligsmanden, Mette Christnesen, efter mere end 19 timers forhandlinger at udsætte en mulig storkonflikt i Danmark med to uger.

Mette Christensen har ikke flere muligheder for at udskyde konflikten, så hvis der ikke findes en løsning mellem parterne, inden de to uger er gået, kan der udbryde strejke fra 6. maj og lockout fra 12. maj.

Forligsmanden kan dog også undervejs erklære sammenbrud, og så kan strejke og lockout bryde ud samtidig på femtedagen herefter.

Fakta - her er scenarierne for Forligsinstitutionen

Forligsmand kan gennemtvinge forhandlinger, give op eller nå frem til et forlig, som parterne nikker ja til.

Overenskomstforhandlingerne fortsætter fredag formiddag.

Fagforeningerne har varslet strejke, mens arbejdsgiverne har svaret igen med lockout. De kan træde i kraft fra henholdsvis 6. og 12. maj.

Se tre mulige scenarier for det kommende forløb her:

  • Hvis forhandlingerne står helt i stampe, kan forligsmand Mette Christensen når som helst vælge at give op. Herefter kan de varslede konflikter bryde ud på femtedagen efter.
  • Hvis der fortsat er gang i forhandlingerne, men brug for mere tid, kan forligsmanden vælge at udskyde de varslede konflikter i to uger, hvorefter de kan bryde ud på femtedagen.

Det kan forligsmanden maksimalt gøre to gange, så det er dermed ikke længere en mulighed.

  •  Der kan også komme så meget skred i forhandlingerne, at arbejdsgivere og lønmodtagere i stat, regioner og kommuner enten selv bliver enige eller nikker ja til et mæglingsforslag.

Det skal herefter sendes til afstemning hos arbejdsgivere og lønmodtagere.

Kilder: Forligsinstitutionen