Kommunes geniale plan: Neymar skal samle skodder i park

En ballot bin er i denne forbindelse en skraldespand med to rum til cigaretskodder. Der bliver sat et spørgsmål på, og så stemmer folk med deres skodder. (Foto: Foto: Odense Kommune)

Odense Kommune vil ændre folks holdning til at smide skrald i gader og parker.

Tip det rigtige VM-resultat i Avisen.dk's gratis tips-spil og vind gavekort: www.avisen.dk/vmspil 

Hver dag trækker vi lod om 2 x gavekort på 250 kroner som frit kan vælges på sendentanke.dk

Hvem vælger du? Neymar eller DiCaprio?

Det kan som udgangspunkt virke som et kryptisk spørgsmål, men med al den omtale den brasilianske fodboldspiller Neymar får, når han teatralsk kaster sig i græsset ved det igangværende VM, så er spørgsmålet oplagt - hvem af de to, der er en den største skuespiller?

Spørgsmålet står på to skraldespande, som Odense Kommune har sat op i byens smukke, centralt beliggende park, Kongens Have.

Men det er ikke hvilken som helst skrald, der skal puttes i spandene. Det er to såkaldte ballot bins - altså beholdere til "stemmesedler". "Stemmesedlerne" er nemlig cigaretskodder, som i høj grad smides i gader, stræder og i parker.

Alene i Kongens Have lander der ifølge Odense Kommune 700 skodder på stien gennem parken.

- Odense er en vidunderlig by, og den fortjener, at vi tager ansvar for at holde den ren og pæn. Det ser ikke godt ud med cigaretskodder eller henkastet affald i parkerne. Det kan vi gøre bedre, og måske kan nye metoder være med til at øge opmærksomheden, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

De to ballot bins vil henover sommeren være opsat som et forsøg. Spørgsmålene bliver løbende blive udskiftet af adfærdsdesign-bureauet WElearn.

Senere vil der også blive kigget nærmere på Munke Mose, som er et populært sted blandt studerende på byens mange uddannelser, ligesom der vil blive uddelt lommeaskebægre, der kan indeholde cirka 20 skodder, tømmes og genanvendes.