Kommuner opruster: Social dumping skal stoppes
Flere kommuner har fokus på at bremse løntrykkeri og dårlige arbejdsvilkår. Hver anden kommune har nu indført såkaldte arbejdsklausuler. Scanpix/arkiv: Preben Madsen
Landets kommuner styrker deres værn mod social dumping. Nu har hver anden kommune arbejdsklausuler.

Kommunernes beskyttelse mod løntrykkeri, dårligt arbejdsmiljø og unfair konkurrence ved brug af udenlandsk arbejdskraft er blevet stærkere, skriver Politiken mandag.

Men en ny undersøgelse, der offentliggøres i dag, viser også, at der er lang vej igen, før alle kommuner stiller krav til alle private samarbejdspartnere om at overholde danske løn- og arbejdsvilkår til gengæld for, at firmaerne må vaske gulve på skolerne, bygge børnehaver eller tømme skraldespande.

Undersøgelsen lavet af Advice for fagforbundet 3F fastslår, at hver anden kommune nu bruger såkaldte arbejdsklausuler på alle fem store kommunale områder: bygge og anlæg, rengøring, transport, det grønne og det tekniske område. For halvandet år siden var det kun hver fjerde kommune.

"Det er jo nærmest en succes", siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, til Politiken. Men han skynder sig at tilføje, at der er lang vej endnu. For den anden halvdel bruger mere sporadisk arbejdsklausuler.

Sidste sommer tegnede Kommunernes Landsforening et mere positivt billede ved at offentliggøre en undersøgelse, der på politiken.dk bar overskriften 'Næsten alle kommuner har vedtaget arbejdsklausuler'. 3F's nye tal nuancerer det billede: Det er rigtigt, at ni ud af ti kommuner har arbejdsklausuler, men det er kun inden for bygge og anlæg, at de er så udbredte.

De nye tal fra 3F får Enhedslistens ordfører Finn Sørensen til at minde om partiets forslag om lovgivning. Han anerkender fremskridtene, men "det går langsomt". Han peger på, at kommuner, regioner og staten for længst har aftalt at gøre en indsats for fremme af arbejdsklausuler.

"Når parterne er enige om målet, er det svært at forstå, hvorfor man så ikke kan lovgive. Det handler jo om, at skatteyderpenge ikke skal gå til social dumping", siger Finn Sørensen til Politiken.

Socialdemokraternes ordfører Lennart Dambo-Andersen er afvisende over for lovgivning og mener, at de nye tal fra 3F netop viser, at man "stadig flere steder i kommunerne får øjnene op for arbejdsklausuler, som for fem år siden kun var noget, fagforeningsfolk snakkede om". Han peger på, at selv konservative kommuner som Gentofte har indført arbejdsklausuler.

"Vi vil ikke lave lovgivning for at tvinge klausuler igennem, men hellere sikre en bred opbakning, så det hele ikke bliver vendt rundt, når der kommer nye ministre til", siger han til Politiken.