Kommunaldirektør i opsigtsvækkende udmelding: "Ulla vil få førtidspension"
Ulla Astrup (tv.) vil formentlig få en førtidspension, siger Mads Gammelmark (th.), der dog af hensyn til retssystemet insisterer på, at sagen skal følges til dørs. Foto: Privat & Struer Kommune
Kommunaldirektøren i Struer Kommune forklarer, hvorfor det er nødvendigt at følge Ulla Astrups sag helt til dørs, selvom følelserne går højt, og hun tydeligvis er meget syg.

Kommunaldirektøren i Struer kommune, Mads Gammelmark, tager nu bladet fra munden om Ulla Astrups sag. 

- Jeg vil bare sige, at vi ikke er et øjeblik i tvivl om det: Ulla vil få førtidspension på et tidspunkt. Men derfor skal sagen stadig være korrekt belyst, før vi kan træffe en afgørelse, siger han til Avisen.dk.

Den 61-årige Ulla Astrup fra Hjerms sag har været genstand for massiv mediebevågenhed, siden hendes kamp for førtidspension for første gang kom frem sidste efterår. Hun er svært ramt af Parkinsons sygdom, Scoliose har ført til en nedbrudt ryg og senest er hendes nakke blevet så dårlig, at hun ikke kan løfte hovedet. 

Hele vejen igennem har der været stor folkelig opbakning til Ulla Astrup, og de sociale medier flyder over med sympatierklæringer. Senest skabte det stor forargelse, da det kom frem, at Ulla Astrup havde fået afslag på førtidspension.

Læs mere: Parkinson-ramte Ulla i nyt nederlag: Skal begynde forfra

Og det er de historier, der gør, at Mads Gammelmark nu helt ekstraordinært taler med pressen om sagen, hvilket han i første omgang gjorde til Dagbladet Holstebro-Struer.

- Jeg kan godt forstå, at folk går bersærk over at se billederne af Ullas skæve ryg, når de hører, at nu har hun fået afslag. Det ville jeg nok også gøre. Men det er heller ikke sådan, det forholder sig. Det er som om, at der ikke er nogen sammenhæng mellem folks opfattelse af sitautionen og Struer Kommunes rolle, siger han.

Ulla har ikke fået afslag

Ifølge Mads Gammelmark har Ulla Astrup ikke fået noget afslag på førtidspension.

Læs mere: Skæv ryg og Parkinsons: Nu har Ulla Astrup fået afslag på førtidspension

- Der har floreret historier om, at Ulla har fået afslag på førtidspension. Men sagens kerne er, at Ulla har været gennem en stor operation. Der er jo en god grund til, at man ikke giver pension, mens operationen står på, og der er restituering og genoptræning, siger Mads Gammelmark om operationen, som han siger, læger vurderede muligvis kunne resultere i genvunden arbejdsevne:

- Imens sker der så noget nyt. Nemlig det at hendes nakke bliver rigtig dårlig, og på den baggrund bliver hun indkaldt til møde på jobcentret, så vi kan finde ud af, hvad vi så skal gøre. Hvad der sker af journalistiske spidsvinklinger og spin fra andre aktører, det vil jeg ikke forholde mig til.

Gør det ikke for ritualets skyld

Mads Gammelmark gentager flere gange over for Avisen.dk, at Ulla Astrup "sandsynligvis" og "formentlig" vil ende med at få en førtidspension. På et tidspunkt. En opsigtsvækkende udmelding fra en kommunaldirektør.

- Jeg kan jo blot sige, at når jeg ser en kvinde som Ulla på hendes alder, ramt af alvor sygdom og med lille motivation for et flexjob, så ender det da formentlig med en førtidspensionpension, siger Mads Gammelmark, og det sidste men er vigtigt, selvom kommunaldirektøren ved, at det er upopulært.

Du siger, at efter alt at dømme ender Ulla med at få en førtidspension, men alligevel er man nødt til at lave en komplet udredning. Hvordan føles det at gå en proces igennem, hvor man udmærket godt ved, hvor det ender henne?

- Jamen prøv at vend spørgsmålet om. Hvad hvis man havde en borger, der rigtig gerne vil have et flexjob? Vi gør jo ikke bare det her for ritualets skyld. Det lyder enormt kedeligt, men det er hovedhjørnestenen i vores samfund: Det er hverken mine, borgmesteren eller nogen andres følelser, der afgør om nogen kan få en ydelse. Det handler udelukkende om, hvorvidt man er berettiget eller ej. 

Socialpolitiks to ansigter

Mads Gammelmark mener, at det er essensen i en god socialpolitik, at folk ikke ekskluderes fra samfundet. Og den mønt har to sider: En grim side, hvor enhver arbejdsevne skal prøves, og en pæn og menneskelig side, hvor man forsøger at inkludere borgeren i et arbejdende fællesskab. Den grimme side møder de syge, den pæne møder de raske.

Og eftersom alle er lige i en retsstat, er man nødt til at gå processen igennem med alle. Også selvom eksempelvis Ulla Astrup åbenlyst ikke er i stand til at arbejde. Men det kan man bare ikke vide med garanti, før vurderingerne er fulgt fuldstændig til dørs, siger Mads Gammelmark:

- Jeg er med på, at det er et umuligt budskab at have. Men jeg er nødt til at insistere på det. Både for retssystemets og mine medarbejderes skyld. Det handler ikke om, hvor meget man kan mobilisere af forargelse og vrede. Jeg skal simpelthen sørge for, at selv når bølgerne går allerhøjest, og det ser fuldstændig sindssygt ud, at så behandler vi folk ordentligt og efter reglerne.