Kommentator om smykkelov: "Sjusket politisk håndværk"
Forløbet omkring integrationsminister Inger Støjberg (V) og regeringens såkaldte smykkelov har været unødvendigt rodet, lyder det fra politisk kommentator Thomas Larsen. Foto: Scanpix
Ændringerne af den såkaldte smykkelov er udtryk for sjusket politisk håndværk, lyder dommen fra Thomas Larsen.

Først skulle myndighederne konfiskere asylansøgeres vielsesringe, hvis de kostede mere end 3000 kroner.

Så blev beløbet hævet til 10.000 kroner, og tirsdag slår integrationsminister Inger Støjberg (V) fast, at man slet ikke skal beslaglægge genstande med affektionsværdi - uanset værdien.

Forløbet omkring den såkaldte smykkelov har ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, været unødvendigt rodet.

- Det er regeringen selv, der er endt med at betale en meget høj pris. Det skyldes, at hele forløbet har været udtryk for dårligt, sjusket politisk håndværk, siger han til Ritzau.

- Når man griber til forslag, der kan virke så kontroversielle og på nogle også stødende, så skal det forberedende arbejde være knivskarpt og i orden. Der må ikke opstå tvivl undervejs.

Den politiske kommentator hentyder til, at lovforslaget har vakt opsigt langt uden for Danmarks grænser og givet en del "unødig negativ omtale af Danmark".

- Så det her kan regeringstoppen simpelthen ikke være stolt af, lyder konklusionen.

Det er ikke kun udlandet, der har stejlet over lovforslaget. Også danske betjente har rejst tvivl om, hvordan de skal kunne vurdere smykkers værdi.

- Det er gået for stærkt. Man har ikke gennemtænkt, hvordan tingene i praksis skulle gennemføres. Der har været helt usædvanlig kritik fra politibetjente, fordi de slet ikke kunne finde ud af, hvordan de skulle administrere den her regel, siger Thomas Larsen.

- Det er virkelig udtryk for eklatant dårligt håndværk fra politisk hold og fra embedsmændene på Slotsholmen.

Inger Støjberg er selv tilfreds med lovforslaget, som det er endt. Hun pointerer dog over for Ritzau, at man i nogle tilfælde vil se, at asylansøgere bliver stillet bedre end mennesker, der har boet i Danmark hele deres liv.

At hun har behov for at pointere det kan i Thomas Larsens optik "forekomme ret mystisk":

- Hun risikerer, at der vil sidde danske vælgere tilbage med en undren over, hvorfor de skal stilles dårligere end folk, der kommer hertil, siger han.

/ritzau/