Kommentar: Her er dommen over Lizettes første 100 dage
Det er 100 dage siden, at Lizette Risgaard blev den første kvindelige LO-formand og afløste Harald Børsting.   Foto: Claus fisker, Scanpix.
"Ingen kan anfægte, at Lizette Risgaard er kommet godt fra start. I dag er det meste af Danmark på fornavn med LO-formanden - og rigtig mange er på kram med kvinden, der altid har OK-mærket sat på sine kjoler for at brande, at den rigtige fagbevægelse tegner overenskomster."

I dag, onsdag, er det præcis 100 dage siden, Lizette Risgaard blev valgt som LO’s første kvindelige formand. De første 100 dage har historisk været den tid, som en nyvalgt præsident, regeringsleder eller LO-formand har fået til at overbevise vælgerne eller medlemmerne om, at de har valgt rigtigt. 

De 100 dage er simpelt hen en slags målestok for, om man er kommet godt eller skidt fra start i sin nye magtposition.

Målt på stemmer kom den tidligere næstformand i LO ualmindelig godt fra start den oktobertirsdag i Aalborg, hvor hun slog sin rival soldaterformanden Flemming Vinther af slagmarken med 312 stemmer mod 87.

Udrensning for at sætte eget hold 

I løbet af de første 100 timer fyrede hun fire centrale topfolk i LO-Huset. Udrensningen gav genlyd. Officielt skulle afskedigelserne af blandt andet den magtfulde sekretariatschef Finn Larsen ske for, at Lizette Risgaard kunne ’sætte sit eget hold’.  

Men det var også tak for sidst til den afgående LO-formand Harald Børsting og hans hold.

Til sidst vandt hun magtkampen, og der rullede hoveder i LO-toppen

I de foregående otte år havde hun oplevet at blive frosset ude og ligefrem forsøgt væltet. Til sidst vandt hun magtkampen, og der rullede hoveder i LO-toppen. I dag er ingen i tvivl om, at den nye frontfigur ikke er bange af sig. 

Med fire nye næstformænd i LO og en helt ny ledelse, som den tidligere kontorassistent kunne have tillid til, var hun ligesom i gang.

Og kursen er ny. Sammenlignet med sin forgænger, der ikke var vild med at stille op til interviews, optræder Lizette Risgaard hellere end gerne i medierne. Ikke for at promovere sig selv, men fordi hun er overbevist om, at det lønner sig at være åben og kommunikere højt, hvad man vil.   

Lægger arm med Uber og Hjort

I de første hundrede dage har Lizette Risgaard været breaking news i DR, på TV 2 og i diverse aviser. Både når hun har talt dunder til den alternative taxa-tjeneste Uber, og når hun er gået i clinch med regeringen, Dansk Flygtningehjælp og CEPOS’s drømmerier om en indslusningsløn til flygtninge.

Da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for et par uger aflyste ideen om indslusningsløn med direkte henvisning til modstanden hos arbejdsmarkedets parter, havde den rapkæftede LO-formand helt klart en stor del af fortjenesten for regeringens retræte.

Op til jul strøg hun direkte ind på Politikens top-ti-liste over de mest anerkendte og indflydelsesrige debattører i Danmark

Op til jul strøg hun direkte ind på Politikens top-ti-liste over de mest anerkendte og indflydelsesrige debattører i Danmark. Det blev bemærket, at hun rangerer højere end mange toppolitikere men også, at det er første gang nogensinde, at en faglig leder ligger så højt.

SoMe-Haj tidligt oppe

Gennemslagskraften i medierne gælder også på de sociale medier facebook og twitter, hvor Lizette Risgaard er en 'SoMe-Haj', der ikke behøver nogle konsulenter til at opdatere. Det gør hun selv fra klokken lort om morgenen. Også når hun sætter journalisterne på morgenaviserne på plads for at have strammet en overskrift. 

Ingen kan anfægte, at Lizette Risgaard er kommet godt fra start. I dag er det meste af Danmark på fornavn med LO-formanden - og rigtig mange er på kram med kvinden, der altid har OK-mærket sat på sine kjoler for at brande, at den rigtige fagbevægelse tegner overenskomster.

Det er først NU, hun for alvor skal vise, at hun kan levere resultater. Det vil hun blive bedømt på senere

Men det er først nu, at Lizette Risgaard for alvor skal vise, at hun kan levere resultater. De første hundrede succesdage kan hurtigt gå i glemmebogen, hvis hun fejler.

Trepart bliver svendestykke 

Trepartsforhandlingerne er lige på trapperne, og det bliver Lizette Risgaards svendestykke. Her skal hun demonstrere, at hun i modsætning til Harald Børsting har styr på sit bagland og kan hive en aftale i hus, der viser, at fagbevægelsen tager et samfundsansvar, der rækker ud over medlemmerne. Men også at hun kan lave en aftale, som både smeden, rengøringsassistenten og industriarbejderen bifalder.

I første omgang skal man lynforhandle en trepartsaftale om integration. Her vil LO-formanden blive målt på, at hun ikke glemmer, at der er titusindvis af danske lønmodtagere og kontanthjælpsmodtagere, som ikke skal fortrænges af flygtninge.

Lizette Risgaard har fastslået, at hun simpelt hen ikke vil være med til at skubbe til polariseringen ved at glemme arbejdsløse danskere og kontanthjælpsmodtagere på kanten af arbejdsmarkedet for at give plads til flygtninge. 

Flere praktikpladser og bedre arbejdsmiljø 

Det ligger LO-formanden meget på sinde at huske balancen mellem danskerne og flygtningene, samtidig med at hun ikke vil lyde fremmedfjendsk. 

Hun vil også blive målt på, at hun i treparsforhandlinger, der kommer til at løbe i flere år, også får et gennembrud i forhold til at skabe flere praktikpladser og øge uddannelsesindsatsen. Samtidig er hun meget bevidst om, at der blandt lønmodtagerne er et kæmpe pres for at forbedre arbejdsmiljøet, der i dag får især offentligt ansatte til at knække af stress, pres og dårlig ledelse.

Udfordringer med en blomstrende deleøkonomi, et stigende antal løsarbejdere og vikaransatte og social dumping skal også tackles.

Endelig skal Lizette Risgaard sikre, at forlovelsen med FTF ikke løber ud i sandet, men ender med et lykkeligt ægteskab. Senest ved udgangen af 2017 skal LO og FTF være færdige med at afklare grundlaget for en eventuel ny fælles hovedorganisation. Selvom alle stemte for at arbejde videre mod fusion på LO-kongressen, er en række LO-forbund, blandt andet 3F, ikke ligefrem forelskede i fusionstanken.

Hyldes som rockstar 8. marts

Og så er der en klar forventning hos sosuer, HK'ere, socialpædagoger og mange andre kvindelige LO-medlemmer om, at Lizette Risgaard leverer noget på ligestillingsfronten. At det rykker på øremærket barsel til mænd, ligeløn og alle de andre punkter, hvor ligestillingen er forsømt og rullet tilbage. 

På Kvindernes Internationale Kampdag tirsdag 8. marts er Lizette Risgaard hovedtaler til kvindefest i Vega. Her vil Danmarkshistoriens første kvindelige LO-formand blive hyldet som en anden rockstar. 

Om hun bliver hyldet igen næste år, afhænger af, om hun kan skaffe resultater til gavn for lønmodtagerne, når hun nu for alvor skal bide skeer med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V) og DA-direktør Jacob Holbraad.     

Med de kæmpe udfordringer på arbejdsmarkedet bliver det hårdt overarbejde at være Lizette Risgaard de næste år. Men som både elektrikerne, de butiksansatte og mange andre kan mærke, brænder hun for både sit eget og deres job. Det giver autencitet og troværdighed. Og det er et ganske godt udgangspunkt for de næste tre år og 265 dage, inden hun skal genvælges.