Kolleger til knivdræbt holder fagligt møde i protest: Vi føler os som gidsler

For en måned siden mistede Mia Hansen sin kollega, Vivi Nielsen, som blev dræbt af en syg beboer på Lindegården. Siden er forholdene ikke blevet bedre. Derfor går de ansatte torsdag formiddag til fagligt møde. (Foto: Foto: Privatfoto)

De cirka 200 ansatte på bostedet Lindegården, hvor en psykotisk beboer for nyligt slog en medarbejder ihjel, holder torsdag formiddag faglige møde i protest mod forholdene.

Nu må politikerne stoppe med at snakke og begynde at handle. Ellers er det kun et spørgsmål om tid, før der igen sker et overfald eller et drab på en af vores kolleger.

Sådan lyder budskabet fra medarbejderne på bostedet Lindegården, hvor en ansat for en måned siden mistede livet efter at være blevet dræbt at en bange og psykotisk beboer. Torsdag formiddag klokken 10 går de ansatte til fagligt møde i protest.

- Det vil ske igen, hvis der ikke bliver gjort noget. Der er nu gået en måned, og vi render stadig rundt under de samme arbejdsforhold. Vi er nødt til at sende et signal til politikerne om, at det ikke er okay. Derfor vil vi gå til fagligt møde klokken 10, siger Mia Hansen, som arbejder på bostedet som socialpædagog.

Vikarer fortæller om andre steder

Hun og de andre ansatte håber på den måde at kunne råbe politikerne op, så de gør noget ved de horrible forhold i socialpsykiatrien, som både ansatte og psykisk syge lider under, forklarer Mia Hansen.

- Nu er der lige sket et drab på Lindegården, men det er ikke kun ved os, at der er et problem. Vi får vikarer ud, som fortæller, at det står lige så slemt til andre steder, siger hun til Avisen.dk.

Oprindeligt er denne type botilbud beregnet til psykisk syge, som er stabile, færdigbehandlede og velmedicinerede, men som ikke kan klare sig selv, fordi de for eksempel mangler sociale eller praktiske færdigheder. Det kan de pædagogiske medarbejdere hjælpe dem med.

Udskrevet, mens de stadig er psykotiske

Problemet er, at bosteder som Lindegården de seneste år har fået flere og flere beboere, som er alt for syge, utilregnelige og farlige for både sig selv og andre, fordi de ikke er færdigbehandlede. Det er sket i takt med at psykiatrien har nedlagt flere og flere sengepladser, fortæller Mia Hansen.

Når der ikke er plads nok på de psykiatriske afdelinger, bliver mange psykisk syge nemlig udskrevet før tid - altså mens de stadig er psykotiske og for eksempel hører stemmer eller er paranoide.

- Vi har slet ikke redskaberne til at håndtere den type beboere. De har brug for noget helt andet end den pædagogiske støtte, vi tilbyder. De er utrygge og bange og kan ikke håndtere at være på et sted, hvor de selv og andre kan komme og gå. De oplever verden som farlig, og så reagerer de aggressivt - for eksempel fordi stemmerne i hovedet siger til dem, at nogen vil slå dem ihjel. Det går så ud over os medarbejdere, siger Mia Hansen til Avisen.dk.

Utrygge arbejdsforhold

Oven i oplever Mia Hansen og hendes kolleger ofte, at der ikke er hjælp at hente, hvis en beboer pludselig bliver psykotisk. Ofte lyder beskeden fra psykiatrisk skadestue, at de ikke har plads - eller også bliver den psykisk syge indlagt blot for at blive udskrevet dagen efter, hvorpå det hele starter forfra.

Som konsekvens er arbejdsforholdene blevet betydeligt mere farlige og utrygge, og mange af Mia Hansens kolleger har enten sagt op eller sygemeldt sig. Selv er hun ikke direkte bange for at gå på arbejde, men hendes familie er nervøs, fortæller hun.

"Vi føler os lidt som gidsler"

Det faglige møde torsdag formiddag er ikke alene overenskomststridigt - det er også et drastisk skridt i de ansattes egne øjne, siger Mia Hansen.

- Vi føler os lidt som gidsler. Vores samvittighed forbyder os jo normalt at forlade vores beboere, og det ved politikerne godt. Det er også derfor, vi bliver behandlet som vi gør. Vi føler jo, at det er omsorgssvigt, hvis vi går. Men i sidste ende er det jo politikerne, der omsorgssvigter de mennesker, som har allermest brug for hjælp, siger hun.

De ansatte håber først og fremmest på at få tilført flere hænder i socialpsykiatrien, og flere sengepladser i psykiatrien generelt, så de beboere, som er farlige, kan komme væk fra bostederne og i stedet kan blive indlagt og få den rette hjælp, fortæller Mia Hansen.

- Det er nu, vi har opmærksomheden. Hvis ikke et drab kan signalere til politikerne, at det her er alvor, kan skal der så til?

Rettelse: I artiklen fremgik det, at de ansatte nedlagde arbejdet. Der er dog kun tale om, at de holder fagligt møde i protest.