Kokken Mikael til arbejdsgivere: Vi bliver slidt ned - og I vil hæve pensionsalderen?
Der skal virkelig markante ændringer til. Arbejdsmiljøet er simpelthen for dårligt, siger Michael Hulbæk Christensen. Foto: Scanpix arkiv
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er langt væk fra den virkelighed, der findes på det danske arbejdsmarked, mener kok og arbejdsmiljørepræsentant.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er langt væk fra den virkelighed, der findes på det danske arbejdsmarked. 

Sådan lyder kritikken i dag fra kokken Mikael Hulbæk Christensen, efter DA mandag foreslog at hæve pensionsalderen i 2040 fra 70 år til 72 år for at undgå en stor ekstra udgift for statskassen.

- DA ved ikke, hvordan tingene foregår i de virksomheder, som de repræsenterer. Jeg ved godt, der er folk i nogle fag og brancher, der kan arbejde så lang tid, men på hele 3F’s område og på en stor del af BUPL's, Dansk Metals og FOAs område, er der er ikke ret mange, der kan, siger han til Avisen.dk. 

Mikael Hulbæk Christensen, som er arbejdsmiljørepræsentant i et storkøkken i Københavns Lufthavn, henviser blandt andet til tal fra 3F, der viser, at hver fjerde medlem ikke er på arbejdsmarkedet, når de fylder 60 år. 

Og kokkefaget er et af dem, der er rigtig hårdt ramt af nedslidning, siger han.  

- Jeg har arbejdet inden for branchen i 35 år og set, hvordan mange af mine kolleger ikke er i stand til at blive ved til pensionsalderen, siger han. 

Kroppen siger stop 

Den 54-årige arbejdsmiljørepræsentant har selv mærket, hvordan kroppen kan sige fra i perioder med kontinuerlig belastning. En dag, da han stod med en kasse pommes frittes i hænderne, mærkede han pludselig lammende smerter op igennem armene og måtte simpelthen slippe kassen, så den røg på gulvet.

- Et eller andet sted må der have ligget en forsvarsmekanisme, som sagde, at nu er belastningen så høj, at nu må det stoppe, siger han og uddyber: 

- Hvis man udfører den samme type opgave mange gange i en længere periode kan kroppen simpelthen ikke nå at restituere fra dag til dag. 

Han nævner tunge løft, glatte gulve, knivskader, højt arbejdstempo og en hård tone i køkkenet, som nogle af de forhold, der slider på både kroppen og psyken.

De store temperaturforskelle, når man bevæger sig fra for eksempel grill og komfur til kølerum flere gange i løbet af en arbejdsdag, er et andet et overset problem, pointerer han. 

Brug for markante ændringer

Næstformand for DA Erik Simonsen argumenterede mandag for, at der er brug for en reform, som regulerer folkepensionsalderen hurtigere, fordi danskerne lever sundere og længere.

Men så længe arbejdsmiljøet halter i så mange brancher, er det en rigtig dårlig idé at skrue op for hastigheden, hvormed pensionsalderen forhøjes, mener altså Mikael Hulbæk Christensen.

Blandt hans kolleger er det i hvert fald svært at se, hvordan man skulle kunne blive ved at arbejde til man er 72 år.  

- Der skal virkelig markante ændringer til. Arbejdsmiljøet er simpelthen for dårligt. Der er for lidt fokus på at skabe de betingelser, der gør, at folk fortsat kan udføre deres arbejde selvom de er oppe i en høj alder, siger han.

Fakta om pensionsalder

Med de nuværende regler vil folkepensionsalderen i 2040 maksimalt være sat op til 70 år, selv om den forventede levetid i 2040 er 87 år. Det vil sige, at danskerne til den tid har 17 år på folkepension.

Det er 2,5 år længere end målsætningen om 14,5 år, som var en del af "Aftalen om fremtidens velstand og velfærd", som VK-regeringen indgik i sommeren 2006 med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre.

Kilde: Ritzau