Købmanden Palle låner penge til trængte kunder og hyrer "skæve eksistenser"
Palle Nedergaard (i midten i lys skjorte) og nogle af hans 25 ansatte. Den der har været længst i butikken har været ansat i 27 år. Den der har været kortest tid i butikken har været der i otte år. Foto: Privat
Købmand Palle Nedergaard er en kæmpe kapacitet i Hillerød Øst. Men efter 21 år er det slut. Spar lukker og Lidl flytter ind.

Beboerne omkring Spar i Hillerød Øst har haft travlt den seneste tid. De har samlet ind, så de lørdag kan sige farvel til deres købmand gennem 21 år.

Spar er nemlig i gang med at sælge ud af varerne, for ind rykker Lidl, som slog til, da bygningerne var til salg og Dagrofa ikke ville købe.

Det betyder, at købmand Palle Nedergaard og hans 25 ansatte er på vej mod sidste arbejdsdag.

- Mange kunder er også venner, så det er vemodigt. Vi har næsten ikke noget tilbage i butikken, siger Palle Nedergaard til Avisen.dk.

Palle og hans ansatte har været en betydende del af det omkringliggende samfund i den østlige del af Hillerød.

Det har været her, man ikke kun kunne købe sine dagligvarer, det var også her, man kunne få rådgivning og hjælp, hvis man for eksempel ikke kunne finde ud af at aflæse sin el-måler.

- Eller hvis man var løbet tør for penge den 20. i måneden, så kunne man godt låne 1.000 kroner. Og jeg er faktisk aldrig rigtig blevet snydt, siger Palle, som fyldte 60 år i foråret.

Socialt ansvar

Engagementet og interessen for kunderne og borgerne har således været et omdrejningspunkt.

- Vores sociale ansvar har været en vigtig del af det, siger Palle, der i alle årene har kørt de 20 kilometer fra hjemmet i Frederikssund og mest bruger "vi", når han fortæller om livet som købmand på Centervænget.

- Vi kan noget med engagement i lokalsamfundet. Vi interesserer os for det.

- Jeg har altid haft nogle gående her, nogle man kunne kalde "skæve eksistenser". Senest har jeg haft to udviklingshæmmede - den ene gennem 15 år, som møder hver morgen klokken 06.30.

- Og så fik vi Marie i arbejdsprøvning for 15 år siden - hun har været her lige siden, siger Palle, og sætter hurtigt ord på det omgivende lokalsamfund: Øst er en landsby i Hillerød. Her er kirken involveret, boligselskabet er involveret i foreningerne og Spar har bakket op omkring det.

- Folk kan lide os. Og jeg er et af de fjolser, der elsker at gå på arbejde. Og når det er hyggeligt at være her, og vi får smil fra kunderne, så ...

Bedrøveligt

I Lokalavisen kan man læse, at der i området er uddelt en flyer med teksten: "Det er bedrøveligt, at vi nu må sige farvel til Palle og hans ansatte".

"Palle og hans ansatte har gjort meget for området med deres enestående service, gode samarbejde og donationer, som har gjort en stor forskel for os beboere og de arrangementer, som området har haft at byde på".

Når beboere og kunder har hyldet Palle og hans ansatte med farvel-og-tak-for-alt-gaver mellem 11.00 og 14.00 på lørdag er en epoke på Centervænget slut.

Så tager Palle hjem til sin kæreste og sambo i Frederikssund, og her vil han dyrke lidt mere jazz og lidt mere motion. Men han vil også tage fat på et nyt kapitel i sit arbejdsliv:

- Jeg har et par projekter i gang. Blandt noget med økologi på andelsbasis, noget med fra jord til bord i små lokale butikker, fortæller Palle.

Nærhedsprincippet og at kunderne kan identificere producenten er en vigtig del af den nye drøm.

- Vi vil gerne have historien med, som vi kender det fra vin. Hvis vi ved det er Johannes, der har dyrket gulerødderne, vil vi gerne købe. Vi kan ikke forholde os til en økologisk banan fra Costa Rica.

- Hvis jeg kan få det personlige ind over, så vil folk gerne.

- Alle ved jo, jeg hedder Palle.

Palle Nedergaard fortæller også, at han har et tilbud om en ny butik liggende fra Dagrofa, så måske dukker han op i dit lokalområde.