Købmænd klar til at gemme tobak under disken
Dette syn kan snart være fortid - De Samvirkende Købmænd er klar til at gemme tobakken under disken. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix (arkivfoto)
De Samvirkende Købmænd er klar med 12 initiativer, der skal gøre kommende generation røgfri.

 Dyrere cigaretter, licenskrav til tobaksalg og tobakken ned under disken. Det er nogle af de 12 initiativer, som De Samvirkende Købmænd nu opfordrer til, og som skal medvirke til at sikre en røgfri generation i 2030. Uden at det skaber ulige konkurrencevilkår vel at mærke.

- Når der er politisk stemning for at få en røgfri generation i 2030, vil vi gerne medvirke, hvis det er på fair vilkår. Det tager vores forslag udgangspunkt i, siger John Wagner, administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, der omfatter cirka 14.000 købmænd fra blandt andet Meny, Rema 1000 og 7-Eleven.

Det er regeringens målsætning, at der i 2030 skal være en røgfri generation. Kræftens Bekæmpelse mener, at initiativerne fra De Samvirkende Købmænd er et skub i den rigtige retning.

- Det her kommer til at have en stor effekt, og jeg er jublende glad for det her udspil, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til Altinget.

Det er især initiativer som højere priser, licenser til forhandlere og at tobak skal være gemt under disken i 2020, der avler ros fra Kræftens Bekæmpelse. 

Der er dog et enkelt hår i suppen. De Samvirkende Købmænd lægger op til en maksforhøjelse af afgiften på 3,50 kroner i forhold til tyske priser. Og det er ifølge Kræftens Bekæmpelse ikke nok, hvis man tager højde for den danske købekraft. 

- Der skal selvfølgelig være en balance, og vi skal være realistiske. Men vi tror, at 3,50 kroner er lidt for forsigtigt, siger Leif Vestergaard Pedersen, der dog ikke selv har et konkret bud på en ny pris endnu.

Hos De Samvirkende Købmænd har man anbefalet 3,50 kroner for ikke at øge incitamentet til at køre til grænsen og købe cigaretterne der. De mener, at højere priser end det vil sende danskerne til grænsen. 

- Vi er ikke i tvivl om grænsehandelseffekten. Den så vi blandt andet, dengang Sommersby var markant billigere i Tyskland. Og der er ikke nogen gevinst ved, at folk ryger cigaretter fra Tyskland, siger John Wagner.

Både købmændene og Kræftens Bekæmpelse opfordrer politikerne til at komme på banen, hvis forslagene skal blive til virkelighed. Nogle af de 12 foreslag lægger klart op til lovgivning, mens andre kan løses gennem frivillige aftaler i dansk dagligvarehandel.