København samarbejder med politi om at stoppe forsamlinger

Trods kravet om at holde afstand samles grupper af unge i stigende grad i parker og på pladser. Her ses københavnere i det varme forårsvejr på Island Brygge i København torsdag. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

København drøfter i disse timer med politiet, hvordan man kan sikre færre på Islands Brygge og Amager Strand.

Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, deler politiets bekymring for de store forsamlinger, der de seneste dage har vist sig flere steder i hovedstaden.

Han peger særligt på tre områder, hvor problemet er stort: Islands Brygge, Amager Strand og Sandkaj i Nordhavnen.

- Efter at vi har fået det gode vejr, er alt for mange mennesker stimlet sammen for tæt på hinanden. Der er ingen tvivl om, at det skaber en stor risiko for smittespredning ved de her hotspots, siger Frank Jensen.

Fredag formiddag drøfter Københavns Kommune derfor med politiet, hvordan man i samarbejde kan løse problemet.

- Vi overvejer sammen med Københavns Politi situationen på de her tre steder. Det er politiet, der har myndigheden, men vi samarbejder med politiet om, hvordan det her kan eksekveres, siger overborgmesteren.

Rigspolitichef Thorkild Fogde kom torsdag aften med en løftet pegefinger til de folk, der samlede sig i solen, og advarede om, at det kan medføre et opholdsforbud.

Det vil betyde, at man ikke må sætte sig på græsplæner eller bænke på udvalgte områder.

Politidirektør ved Københavns Politi, Anne Tønnes, støtter Rigspolitiets advarsel om, at et opholdsforbud kan komme på tale, hvis ikke københavnerne ændrer adfærd.

- Det kan blive nødvendigt, hvis ikke folk holder afstand og søger andre steder hen end der, hvor de normalt samles for at nyde det gode vejr, siger hun.

- Vi drøfter nu med Rigspolitiet, hvorvidt det er et værktøj, vi skal trække op af vores værktøjskasse.

Frank Jensen er særligt bekymret for, hvilke konsekvenser forsamlingerne kan få for den gradvise genåbning af samfundet, som allerede er sat i gang.

- Hvis der sættes en smittekæde i gang, kan den meget hurtigt få lukket ned for den lille genåbning af samfundet, som vi har begyndt, siger han.

- Det er ikke rimeligt, at en lille gruppe skal sætte den lille frihed, vi har fået, over styr.

Københavns Kommune har tidligere indsat kommunale medarbejdere til at give henstillinger til folk, der overtræder forsamlingsforbuddet på flere end ti personer, der gælder frem til 10. maj.

Men tiltaget er "helt åbenlyst" ikke nok længere, siger Frank Jensen.

Han tilføjer, at han har forståelse for, at det kan være svært ikke at lade sig friste af det gode vejr. Især hvis man er ung, og hvis ens erhvervsuddannelse eller gymnasium er lukket.

- Men vi må alle tage os sammen, også selv om solen skinner, og det er forår. Vi bliver nødt til at holde afstand, slår han fast.

/ritzau/