Klar til nytårsmiddag? Sådan undgår køkkenets bakteriebomber
Bvadr! Hvor ulækkert er dit køkken? Henning Bagger / Scanpix arkiv
Disse hygiejnefejl skal du skille dig af med øjeblikkeligt.

Der er flere ting, som vi gør hver dag, og som de fleste formentlig ikke lige tænker over, der er decideret uhygiejniske. Selvom bakterier er en del af livet, og flere er nødvendige for os, så er der også mange, der kan gøre os syge. Her har vi listet, hvilke dårlige vaner du skal skille dig af med i køkkenet med det samme.

Din karklud kan være farlig for din sundhed. Læs mere på søndag.dk

Få tasker og indkøbsnet væk fra køkkenbordet

Køkkenbordet er et af de steder i huset, som vi bruger hver dag op til flere gange om dagen. Selvom det primært er mad, vi laver her, så bruger vi det selvfølgelig også til en masse andet. Indkøbsposer, mobiltelefoner, aviser og blade bliver også lagt her, og det er altså ikke det allersmarteste.

- Det er ikke en god ide at sætte indkøbsnettene og håndtasken på køkkenbordet. Dem sætter man tit alle mulige steder, og derfor er de også fyldt med bakterier. Derfor få dem ned fra bordet, hvor man laver mad, og sæt dem et mere neutralt sted, forklarer Tone Nilsson fra Smitteværnskontoret til KK.no

Hvor rent er dit køkken. Læs mere på isabellas.dk

Skyl karkluden i koldt vand

Det er vigtigt at vaske køkkenbordet af, inden man begynder at lave mad, så det er helt rent.

- Du skal ikke desinficere bordet, men tag en ren klud vredet i vand, og kør den henover bordet, forklarer Nilsson, men hun har også et andet godt råd.

- Som regel skyller man karkluden i varmt vand, når man har brugt den. Lad være med det. Skyl den hellere i koldt vand, så vil bakterierne have langt sværere kår.

Teknologiske bakteriebomber

Din telefon, iPad og computer er alle fyldt med bakterier.  Derfor skal du altid vaske hænderne, når du har brugt din computer eller iPhone.  I hvert fald inden du begynder at lave mad. Tit leder man efter en opskrift på nettet, og her er det altså rigtig vigtigt at vaske hænderne, når du har brugt computeren. Undersøgelser har vist, at mobiltelefoner er en af de allerstørste bakteriebomber overhovedet.

Håndhygiejne er allervigtigst

God håndhygiejne er i det hele taget noget, man bør være meget opmærksom på. For det er som bekendt via hænderne, at man både kan ’smitte’ sin mad, overflader, os selv og andre med bakterier, der gør os syge.

- Da svineinfluenzaen hærgede, var vi ekstra opmærksomme på håndhygiejnen, og da så man også, at der var færre syge i for eksempel børnehaver. Så sørg for at vaske hænderne jævnligt med vand og sæbe, slutter Nilsson.

Cecilie Wenstrup, Traffic Center, Aller Media