Klar jer selv, pædagoger: Kommunerne svinger sparekniven
Der bliver ingen penge til pædagoger i 2015. Foto: Colourbox/free
Mindst 30 kommuner vil spare på daginstitutionerne i 2015 - dermed bliver der ikke flere penge til pædagoger.

Der bliver ikke flere penge til ekstra pædagoger i en stor del af landets vuggestuer og børnehaver i år.

I mindst 30 kommuner skal der spares på daginstitutionerne i 2015 i forhold til 2014. Det viser en beregning, som DR Nyheder har fået foretaget af det uafhængige analyseinstitut Bureau 2000 ud fra tal fra Danmarks Statistik.

Besparelserne sker, selvom kommunerne siden 2013 har fået tilført 500 millioner kroner ekstra om året fra staten til at løfte kvaliteten i daginstitutionerne.

Og der bliver skåret, selvom normeringerne de senere år er blevet så forringet, at pædagogerne ofte er alene med store børnegrupper, som DR Nyheder har kunnet fortælle den seneste tid.

I beregningerne har Bureau 2000 på baggrund af tal fra Danmarks Statistik taget højde for børnetallets udvikling i de enkelte kommuner, og at priser og lønninger til eksempelvis pædagoger er steget.

Når mindst 30 kommuner sparer, betyder det, at de 500 millioner kroner, som kommunerne får tilført fra staten til at øge kvaliteten i dagsinstitutionerne, ikke nødvendigvis fører til forbedringer, men flere steder bare gør de økonomiske huller i kommunebudgettet mindre.

Ifølge direktør i Bureau 2000, Niels Glavind, er mange kommuner nødt til at spare, fordi de er økonomisk presset, og daginstitutionsområdet kan være nemmere at tage penge fra end andre områder, mener han.

- Der er ikke så mange regler på dagtilbudsområdet. Kommunerne har frit slag og kan på kort sigt gennemføre store besparelser, hvor de på andre områder er bundet af regler.

- Så når de skal spare, er det nærliggende at kaste sig over dagtilbudsområdet, siger Niels Glavind til DR Nyheder,

Bureau 2000's beregninger viser også, at omkring 29 kommuner har tilført daginstitutionsområdet ekstra penge, mens budgettet er nogenlunde uændret i de resterende kommuner.

/ritzau/