Af Line Sølvhøj Johansson, ISABELLAS, Aller Media
Køkkenet er nok et af de steder i hjemmet, hvor vi helst ønsker, at der er rent og bakteriefrit. Sådan er det bare ikke. Der gemmer sig rigtig mange bakterier i dit køkken, som kan være medvirkende til maveonde og andre ubehagelige ting, skriver Isabellas.
Fugt og madrester er det perfekte miljø at dyrke bakterier i, som kan gøre dig syg, siger den amerikanske mikrobiolog Kelly A. Reynolds.
Og hvis ikke du er grundig nok med rengøringskluden, vil bakterierne mangedoble sig indenfor kort tid.
- Hvis ikke du får slået bakterierne ihjel, kan du gå fra 10 mikrober til millioner indenfor 24 timer. Og jo flere bakterier der er, jo større er risikoen for, at du bliver syg, forklarer Kelly A. Reynolds.
Få tips til, hvordan du kan få et nyt køkken for få penge på madogbolig.dk
Her skal du være ekstra opmærksom:
Køkkenvasken
Millioner af bakterier klamrer sig til din køkkenvask – især hvis ikke du rengør vasken efter brug. Rens vasken efter hver gang, den har været i berøring med madvarer, og brug et desinfektionsmiddel, der kan dræbe bakterierne. Husk også vandhanen!
Karkluden
Karkluden rummer rigtig mange sygdomsfremkaldende bakterier, som hurtigt bliver spredt til resten af køkkenet. Enhver overflade, der er i berøring med karkluden, bliver forurenet, og spiser du fra en af overfladerne, kan du blive syg. Vil du mindske risikoen, så sørg for at udskifte karkluden hver dag.
Får du rengjort din sofa ofte nok? Se, hvordan du ør det på isabellas.dk
Kaffemaskinen
Det er ikke kun kaffe, der bliver brygget i din kaffemaskine. Manglende rengøring kan medføre skimmelsvamp i kaffemaskinen. Foruden en dårlig kaffesmag kan det ifølge Kelly A. Reynolds også give allergiske reaktioner. Rengør kaffemaskinen ved at fylde den op med eddike, lad det stå i 30 minutter og kør det igennem. Kør efter med vand flere gange og vask de enkelte dele i kaffemaskinen godt af.
Greb og knapper
Håndtaget på køleskabet og knapperne på komfuret syner ikke umiddelbart beskidte, men du er i berøring med dem rigtig mange gange i løbet af en madlavning, og på den måde overfører du let bakterier. Rengør greb og knapperne, når du rengør resten af køkkenet, og brug et desinfektionsmiddel, hvis du har rørt ved råt kød eller grøntsager, der ikke har været vasket af.
Skraldespanden
Madrester, kødsaft og andet skrald hober sig op i skraldespanden, og bakterierne formerer sig. Rører du skraldespanden, spreder du hurtigt bakterierne til andre steder. Kelly A. Reynolds råder til, at man vasker skraldespanden godt af en gang om ugen, bruger et desinfektionsmiddel og lader skraldespanden lufttørre.
7 ting du ikke må opbevare på badeværelset: Læs mere på Madogbolig.dk