KL-formand: Lockoutvarsel er beklageligt - men nødvendigt

Kommunernes Landsforening håber fortsat på en overenskomstaftale, så en omfattende lockout kan undgås.
- Det var med stor ærgrelse, at vi i sidste uge måtte se i øjnene, at det ikke kunne lykkes at nå et forlig i overenskomstforhandlingerne. Det er absolut ikke en situation, som vi på nogen måder har ønsket, siger formanden for KL, Martin Damm (V).
- Det var med stor ærgrelse, at vi i sidste uge måtte se i øjnene, at det ikke kunne lykkes at nå et forlig i overenskomstforhandlingerne. Det er absolut ikke en situation, som vi på nogen måder har ønsket, siger formanden for KL, Martin Damm (V). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er beklageligt, men nødvendigt, at Kommunernes Landsforening (KL) har udsendt et bredt lockoutvarsel.

Det siger formanden for KL, Martin Damm (V), på KL's kommunale topmøde i Aalborg.

- Det var med stor ærgrelse, at vi i sidste uge måtte se i øjnene, at det ikke kunne lykkes at nå et forlig i overenskomstforhandlingerne. Det er absolut ikke en situation, som vi på nogen måder har ønsket.

- Tværtimod er der blevet arbejdet meget intenst og ihærdigt på at finde løsninger sammen med de faglige organisationer, siger Damm.

Ifølge KL-formanden har det været en ganske vanskelig beslutning at træffe, "fordi en konflikt vil skabe stor forstyrrelse i mange borgeres liv".

- På den anden side er det en nødvendig beslutning for at sikre, at der lægges maksimalt pres på forhandlingerne, så vi undgår, at borgerne skal belastes i månedsvis, siger han.

Kommunerne har derfor også undtaget en række områder indenfor ældreområdet, handicappede, socialpsykiatrien, specialskoler og specialdaginstitutioner.

Kritiske samfundsfunktioner som el-, varme- og vandforsyning er heller ikke omfattet af lockouten.

- Men en konflikt vil under alle omstændigheder ramme alt for mange borgere. Det vil vi rigtig gerne undgå. Ingen skal være i tvivl om, at KL's helt klare målsætning er, at der skal indgås en aftale, siger KL-formanden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i sin tale på topmødet, at han ikke kan mindes en lignende situation.

- Jeg og regeringen ønsker ikke, og jeg tror ikke, at nogen i virkeligheden ønsker en storkonflikt, siger statsministeren.

- Derfor vil jeg med udsigt til en voldsom arbejdskonflikt udtrykke det håb, at der kan indgås en aftale, før der udbryder en konflikt, som ingen i virkeligheden er tjent med, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.