Administration 

Kim var minerydder: "De siger til mig, jeg ikke var i livsfare"

- Jeg blev enormt gal, da jeg fik beskeden. Det er sgu ikke okay. De har jo slet ingen forstand på, hvordan det er at have sådan et arbejde, siger Kim Robin Poulsen. (Foto: Foto: Mathias Svane Kraft)

Kim Robin Poulsen er blevet beskudt utallige gange, har været under intenst bombardement i tre dage og var som minerydder blandt de første danskere i Afghanistan i 2002. Men Ankestyrelsen nægter at anerkende, at arbejdet som minerydder har givet ham PTSD.

Selvom arbejdet som minerydder kan være risikabelt, kan det ikke generelt karakteriseres som exceptionelt truende eller af katastrofeagtig karakter.

Den besked fik den 43-årige krigsveteran Kim Robin Poulsen den 22. august i år fra Ankestyrelsen. En besked, han stadig har svært ved at forstå meningen med, da Avisen.dk besøger ham i september.

Natten forinden har han ikke sovet meget mere end to timer, fordi journalisten skulle komme på besøg. Kim Poulsen lider nemlig af PTSD eller "posttraumatisk belastningsreaktion". En sygdom, som ofte æder krigsveteraners nattesøvn og erstatter den med et nærmest uendeligt tankemylder. Når søvnen endelig indtræffer, kan Kim somme tider vågne med et sæt, fordi han har fornemmelsen af, at der står nogen ved siden af sengen.

Beskeden fra Ankestyrelse var den samme, styrelsen havde givet tidligere i år - og den samme som Arbejdsskadestyrelsen gav i december sidste år: Kims arbejde som minerydder i verdens brændpunkter har ikke i sig selv været belastende nok til at give ham PTSD. Med afslaget på at få anerkendt PTSD som erhvervssygdom mister han muligheden for en erstatning.

Ugebrevet A4 skriver mandag, hvordan krigsveteraner får afvist deres sager med den begrundelse, at de ikke har været udsat for en konkret fare. Kim Robin Poulsen er en af de krigsveteraner,

PTSD

PTSD - eller posttraumatisk belastningsreaktion - kan ramme mennesker, der har været udsat for svære psykiske belastninger. Det kan for eksempel være på grund af trusler på livet, tortur eller ulykker.

Symptomerne varierer fra person til person. Men ofte vil en PTSD-ramt have mareridt, "flash backs" eller føle voldsomt ubehag, når noget minder om situationen, der har udløst traumet. Sygdommen resulterer ofte også i svigtende hukommelse, koncentrationsbesvær, irritabilitet og vanskeligheder ved at sove. Samtidig vil PTSD-ramte ofte være i et konstant alarmberedsakb.

UDVID

Missiler eksploderede

I styrelserne peger de i stedet på en tragisk hændelse den 6. marts 2002, da Kim var minerydder i Afghanistan. Her skulle han sammen med sine kolleger og en gruppe tyskere uskadeliggøre to gamle, sovjetiske missiler.

En fatal fejl hos tyskerne betød imidlertid, at det ene missil eksploderede og dræbte tre danskere og to tyskere. Kim blev selv ramt af eksplosionen, men kæmpede alligevel for at redde sine kammerater. Selvom Kim slap levende fra katastrofen, slås han i dag med både svære psykiske og fysiske følger. Foruden PTSD-sygdommen har han blandt andet tinnitus, problemer med hørelsen og vridskader i snart sagt alle led.

I tiden efter følte han sig som en kastebold mellem intetanende læger. Ingen havde rigtig forstand på, hvordan man skulle behandle hverken de fysiske eller psykiske skader fra eksplosionen, mener Kim.

Samtidig har han og de andre overlevende i flere år skulle leve med, at den daværende forsvarschef offentligt gav udtryk for, at danske soldater selv havde et ansvar for ulykken. En udlægning, som blev viderebragt i medierne og derefter bredte sig til hele befolkningen. Først nogle år senere fastslog en rapport entydigt, at danskerne intet ansvar havde for ulykken.

- Jeg mangler stadig en undskylding for alt det, der er blevet sagt om, at det var vores egen skyld. At vi var komplette amatører. Det har været rigtig grimt at høre på. Og det har været med til, at jeg i perioder var helt nede i kulkælderen, forklarer Kim.

Ikke hele forklaringen

Hændelsen er anerkendt som en arbejdsskade, men Ankestyrelsen vil ikke anerkende, at PTSD-diagnosen også skyldes det generelle arbejde med minerydning i krigshærgede lande. Dermed går Kim Robin Poulsen glip af en stor erstatning.

En ung Kim Robin Poulsen fotograferet under sin udsendelse til Afghanistan i 2002. Foto: Privat

Kim medgiver, at ulykken er del af årsagen til, at han i dag har PTSD, at han ikke kan arbejde og at han fik tilkendt en førtidspension sidste år. Den er bare ikke hele forklaringen.

- De siger, at min PTSD kun kommer derfra. Det gjorde den bare ikke, for den var der allerede før, siger Kim.

Dengang kendte man bare ikke rigtig til PTSD, og han havde ikke på nogen måde erkendt, at det var det, der gjorde, at han havde svært ved at holde på kærester og svært ved at sove om natten.

- Vi var jo det første hold dernede, så man vidste ikke særligt meget om området, og det var umuligt at skelne mellem venner og fjender.
Kim Robin Poulsen

Tre dages bombardement

I løbet af sine fem perioder som udsendt har han oplevet ting, der langt overgår hvad de fleste danskere nogensinde bliver udsat for. Under hans anden udsendelse til Kroatien i 1990'erne var han under tre dages intenst bombardement. To gange er han blevet forsøgt kørt ned. Utallige gange er han blevet truet på livet af lokale eller beskudt af fjendtlige styrker. I Kroatien pegede en selvbestaltet sherif sin pistol i panden på ham. Og i Afghanistan var han blandt det allerførste hold danskere i 2002.

Her skulle han blandt andet lede efter miner i områder, hvor Taleban-krigere stadig var til stede så tæt på, at de kunne skyde ham. Og som minerydder er der ikke plads til den mindste fejl:

- Så mister du en hånd og får ødelagt dit ansigt. Eller også dør du. Du kan også dø af andre ting: en vejsidebombe på vej til eller fra din opgave, en snigskytte eller et bagholdsangreb. Vi var jo det første hold dernede, så man vidste ikke særligt meget om området, og det var umuligt at skelne mellem venner og fjender. Og så var både bilbomber og selvmordsbomber meget in dengang, forklarer Kim og fortsætter:

- Og så siger de til mig, at jeg ikke har været i livsfare. Det synes jeg er frækt, siger han.

Dansk militær omkring Kabul, 2002. Foto: Privat

Han forstår ikke, hvorfor Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen mener, at arbejdet som minerydder ikke er belastende nok til, at hans PTSD kan betragtes som en erhvervssygdom.

- Jeg blev enormt gal, da jeg fik beskeden. Det er sgu ikke okay. De har jo slet ingen forstand på, hvordan det er at have sådan et arbejde, siger Kim.

Hvordan har du det med, at de mener, at dit arbejde ikke var farligt nok til at kunne give dig PTSD?

- Jeg tror godt, du ved, hvad jeg tænker. Jeg forstår det ikke. Og beskeden er den samme til mange andre veteraner, lyder det fra Kim.

PTSD-diagnosen betyder, at Kims hukommelse ofte svigter. Somme tider midt i samtaler.

Hukommelsen svigter

Der skal ikke meget til, før Kim bliver for presset. Og så svigter hukommelsen og koncentrationen. Derfor forsøger han at begrænse, hvor meget han skal nå i løbet af en dag.

- Har jeg bare tre ting, jeg skal nå i løbet af en dag, så kører det rundt oppe i hovedet på mig, forklarer Kim.

Flere gange stopper Kim midt i en talestrøm, rynker øjenbrynene og kigger spørgende på journalisten.

- Hvad var det, du spurgte om?

Som mange andre med PTSD-diagnosen har hukommelsen det nemlig med at svigte. Han glemmer, hvor han er i samtaler. Glemmer hvor bilen er parkeret. Glemmer hvor nøglerne ligger og hvad koden er til telefonen. Og ligesom hos andre veteraner med PTSD er det, som om hans krop aldrig er kommet hjem fra krigen. Når han er ude, er han konstant vagtsom: Placerer sig altid strategisk klogt i et lokale. Lytter nøje efter lyde, han ikke kan genkende og iagttager intenst, hvordan alle mennesker bevæger sig.

Kim Robin Poulsens have munder ud i en lille sø fyldt med tykke karper, som han ofte fodrer. Det lille stykke natur giver en ro, som ellers kan være svær at finde.

Det vigtigste er børnene

Efter ulykken i 2002 havde Kim arbejde i forsvaret i en periode. Derefter tog han en uddannelse som snedker. Efter nogle år som vinduesmontør begyndte han at arbejde med udsatte unge, indtil hans PTSD overmandede ham for 2½ år siden.

I dag er han på førtidspension, og hans forældre er flyttet ind i det hus i nærheden af Hillerød, hvor han bor sammen med to af sine tre børn. Det letter de praktiske, daglige opgaver og sikrer, at nogen kan tage over, når det hele bliver for meget.

- Det vigtigste for mig er, at jeg har overskud til mine børn, og at de fungerer. De betyder alt for mig og får mig til at tænke på noget andet, fortæller Kim smilende.

- Jeg har fandme gjort mit for Danmark i udlandet. Jeg har taget min tørn. Så kan de ikke være bekendt at pisse sådan på mig.
Kim Robin Poulsen

"Jeg har fandme gjort mit for Danmark"

At få anerkendt sin PTSD som en erhvervssygdom ville betyde meget. For med anerkendelsen følger formentlig en betydelig økonomisk erstatning, som ville falde på et tørst sted. Han har nemlig ikke råd til at tage på ferie med sine børn, og med en spinkel førtidspension er der heller ikke råd til at spare op, til han om mange år kan kalde sig folkepensionist.

- Indtil min nedtur for 2½ år siden har jeg tjent rigtig mange penge, for jeg har forsøgt at arbejde det hele væk. Men da min PTSD bankede igennem, kunne jeg pludselig ikke en skid. De penge, jeg havde sparet sammen, er forsvundet, siger han.

Danske styrker i Afghanistan i 2002. Foto: Privat

Selvom de mange udsendelser har kostet dyrt, fortryder han ikke et øjeblik, at han valgte en karriere i forsvaret, eller at han valgte at være minerydder.

- Jeg kunne virkelig godt lide det arbejde. Det var virkelig en god følelse, når man fjernede miner på marker og veje, så der ikke var nogen uskyldige, som skulle dø eller miste benene, fortæller Kim.

Kim Robin Poulsen (th.) i aktion som ammunitionsrydder i Afghanistan. Foto: Privat

Afslaget fra Ankestyrelsen var et hårdt slag. Men han håber stadig, at man en dag vil anerkende, at det ikke kun er ulykken i 2002, men også resten af hans arbejde, der har gjort ham syg.

- Jeg har fandme gjort mit for Danmark i udlandet. Jeg har taget min tørn. Så kan de ikke være bekendt at pisse sådan på mig, når jeg er blevet syg af det, siger Kim.

Det skrev Ankestyrelsen

Sådan skrev Ankestyrelsen den 22. august 2016, da de skulle uddybe, hvorfor de de den 4. marts 2016 afviste at anerkende, at Kim Robin Poulsens PTSD er en erhvervssygdom:

Vi lagde ved afgørelsen afgørende vægt på, at Kim ikke ud over ulykken den 6. marts 2002 var udsat for påvirkninger, der kan karakteriseres som exceptionelt truende eller af katastrofeagtig karakter. Det er således vores vurdering, at det ikke i sig selv er tilstrækkeligt, at være minerydder i et højrisikoområde. Selvom arbejdet som minerydder kan være risikabelt, kan det ikke generelt karakteriseres som exceptionelt truende eller af katastrofeagtig karakter.

UDVID
 

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles