Kim på kontanthjælp fik "grænseoverskridende" undersøgelse: Nu kræver minister svar
Kim Madsen blev undersøgt af en læge på et jobcenter. Den praksis var ulovlig. Nu kræver minister en redegørelse. Foto: Scanpix.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har bedt Københavns Kommune om en forklaring på, hvordan en læge kunne undersøge borgere på jobcenter.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kræver nu en forklaring fra Københavns Kommune på, hvordan det kunne gå til, at en læge undersøgte borgere i et baglokale på et jobcenter.

- Vi er er nødt til at finde ud af, hvad der op og ned i denne sag, og hvad der reelt er foregået. Ud fra mediedækningen tyder det på, at kommunens ordning har været i strid med de gældende regler på området – og det skal vi nu have afklaret og frem i lyset. Kommunerne skal til enhver tid overholde gældende regler. Netop derfor har jeg bedt om en redegørelse, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Sagen om en midlertidig indrettet lægeklinik på et jobcenter i Københavns Nordvestkvarter begyndte at rulle før jul. Her kunne TV2 Lorry afsløre, at en læge var blevet hyret til at undersøge borgere på jobcenteret. Kommunen erkendte, at der var tale om en praksis, der var "dybt ulovlig".

Kommunen stoppede undersøgelserne og fjernede lægebriksen fra jobcenteret den 6. november.

Kommunen er også selv i gang med en undersøgelse af forløbet. I weekenden kunne Avisen.dk afsløre, at aftalen var mellem kommunen og det private lægefirma Empano var underskrevet af en topdirektør i Beskæftigelsesforvaltningen.

Københavns Kommune har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

"Beskæftigelses- og Integrationforvaltningen vil nu sende en redegørelse om sagen til ministeren. Der er tidligere igangsat en intern undersøgelse for at klarlægge, hvordan den forkerte praksis er opstået. Vi afventer resultaterne af undersøgelsen,” skriver forvaltningen i en besked til Avisen.dk

Grænseoverskridende

En af de borgere, der er blevet undersøgt på jobcenteret, er kontanthjælpsmodtageren Kim Madsen.

Han har i hele forløbet været meget kritisk overfor, at kommunen igangsatte den ulovlige praksis. Derfor glæder han sig også over, at ministeren går ind i sagen.

- Jeg synes, det er opløftende og dejligt at se, at ministeren endelig rejser sig fra den skammel, han har siddet på så længe uden at gøre noget. Det gør mig glad, siger Kim Madsen til Avisen.dk.

Kim Madsen har kroniske smerter på grund af slidgigt i både knæ, nakke og ryg. Men lægen, som kommunen havde hyret til at undersøge ham, var specialist i nyresygdomme og intern medicin. Den oplevelse har sat sig.

- Det var meget grænseoverskridende for mig. Jeg føler, der er foregået et overgreb fra jobcenterets side.

Men kan kommunens intention med lægen ikke have været god nok?

- Hvis loven ikke bliver overholdt, nytter det ikke noget, at intentionen er god, siger Kim Madsen.