Kim Jong-un er på to-dages besøg i Kina

Kim Jong-un er landet i Kina, hvor han skal tilbringe de næste to dage. (Foto: Foto: Nordkoreansk statstv/arkiv/Scanpix)

En talsmand for Kinas udenrigsministerium udtalte i sidste uge, at sanktionerne mod Nordkorea bør lempes.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, besøger Kina tirsdag og onsdag. Det oplyser kinesiske stats-tv, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er Kim Jong-un allerede landet i Kina. Det er endnu ikke bekræftet fra officielt hold.

Kina er Nordkoreas tætteste handelspartner. Besøget er Kims tredje i Kina i år.

Formålet med Kim Jong-uns besøg er endnu ikke blevet offentliggjort. Men det forventes, at den nordkoreanske leder skal diskutere det netop overståede topmøde i Singapore og fremadrettede planer med Kinas præsident, Xi Jinping.

Det er usædvanligt, at kinesisk statstv melder noget ud om et nordkoreansk besøg, før det har fundet sted. Ved de to tidligere besøg i år er Kim Jong-uns tilstedeværelse først blevet omtalt i medierne, efter han er rejst tilbage til Nordkorea, skriver Reuters.

Den 12. juni mødtes Kim Jong-un med USA's præsident ved et historisk topmøde i Singapore.

Under mødet i Singapore underskrev Donald Trump og Kim Jong-un en erklæring, hvor Nordkorea lover at arbejde for en atomvåbenfri koreansk halvø.

Kritikere har påpeget, at det er en meget løs aftale, der er indgået. Blandt andet er den i sin ordlyd svagere end tidligere internationale aftaler om atom- og raketnedrustning, der er indgået med Nordkorea de seneste 25 år.

Det var aftaler, som Nordkorea siden løb fra for i stedet at arbejde videre med at sikre sig atomvåben.

Omvendt har Kina talt varmt om mødet. Og tirsdag i sidste uge antydede Kina, at sanktioner mod Nordkorea bør lempes, da nordkoreanerne på topmødet lovede at arbejde frem mod at gøre Den Koreanske Halvø atomvåbenfri.

Talsmanden for Kinas udenrigsministerium, Geng Shuang, sagde efterfølgende, at Kina støtter forhandlingerne mellem USA og Nordkorea.

Geng fortalte journalister i Beijing, at sanktionerne fra FN's Sikkerhedsråd mod Nordkorea kan blive suspenderet eller ophævet i henhold til nordkoreanernes handlinger.

/ritzau/