Kendt museum skal fyre 35-40 medarbejdere: "Jeg er dybt berørt"

Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, er tilfreds med, at regeringen har sat en slutdato på for besparelserne. (Foto: Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Omprioteringsbidraget har tvunget Nationalmuseet til at spare. I oktober får op mod 40 ansatte en fyreseddel.

Medarbejdere på Nationalmuseet har torsdag fået melding om, at 35-40 ansatte skal fyres den 11. oktober.

Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Nationalmuseet er under økonomisk pres. I juni oplyste museet, at det i løbet af de næste tre år skal finde besparelser på over 30 millioner kroner i de årlige budgetter.

Ifølge Nationalmuseet skyldes det økonomiske pres omprioriteringsbidraget, som er politisk vedtaget. Bidraget tvinger hvert år blandt andet kulturinstitutioner til at skære to procent af budgetterne. Pengene skal tilbage til staten.

I regeringens forslag til finansloven, som netop er blevet offentliggjort, skal omprioriteringsbidraget fortsætte uændret de kommende tre år.

Fra 2022 lægger regeringen op til, at de penge, de enkelte institutioner sparer, skal blive inden for området og fordeles på udvalgte initiativer.

Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, er tilfreds med, at regeringen har sat en slutdato på for besparelserne.

- Jeg er dybt berørt over udsigten til at skulle tage afsked med dygtige medarbejdere på museet.

- Jeg har længe efterlyst en udløbsdato for to procentbesparelserne, og derfor er det meget positivt, at regeringen i sit finanslovsudspil vil føre besparelserne tilbage til kulturområdet i 2022, siger direktøren i en pressemeddelelse.

I alt har museet cirka 700 ansatte.

Museets budget er i år på 350 millioner kroner. Det statslige tilskud udgør 210 millioner kroner.

/ritzau/