Når Signe Wenneberg, som er forfatter og medlem af Etisk Råd, skal spise æg i påsken, er der ingen tvivl om, hvilke æg hun vælger. De skal komme fra en høne, der har bevæget sig frit omkring i naturen, fastslår hun over for Avisen.dk.
Det kunne ikke falde hende ind, at hive en bakke buræg med hjem fra et supermarked.
- Jeg kan ikke få et buræg ind i min mund, om jeg blev betalt for det, siger hun.
Professor i bioetik, Peter Sandøe, siger i dag til Avisen.dk, at høner, der lever i buræg-produktioner, har meget færre alvorlige problemer end høner, der går frit, er økologiske eller lægger skrabeæg.
Signe Wenneberg er dog dybt uenig:
- Jeg forstår ikke, vi tillader at behandle dyr på den måde. Det er levende væsener, vi propper ind i et bur, siger hun.
Burhøns får ar på sjælen
For at komme buræg til livs, har Signe Wenneberg stiftet græsrodsbevægelsen Burhønsenes Befrielsesfront, der på Facebook har fået opbakning fra over 14.000 danskere.
Bevægelsen består af folk, der ligesom Signe Wenneberg mener, at burhøns lever under dårlige forhold.
- Burhøns kommer aldrig ud, og når de bliver to år, bliver de gasset. Det er forfærdelige arbejdslejre for levende dyr, siger hun.
Signe Wenneberg er i færd med at skrive en bog om høns og har hele sin tilværelse haft masser af dem selv hjemme i haven. Blandt andet hønen Maggie, der startede sin tilværelse som burhøne. Men på grund af nogle tv-optagelser slap Magie ud og endte sine dage med at pirke i jorden hos Signe Wenneberg.
Men hønens tid i et trådnetsbur havde sat sine spor, forklarer hun.
- Hun havde ingen instinkter og kunne for eksempel ikke blive skruk, fordi man i industrien fremavler dyr, der er frataget alle deres instinkter, så de bare kan sidde og producere æg i et bur på størrelse med et stykke A4-papir.
Butikker skrotter buræg
Signe Wenneberg blev sidste efterår valgt som formand for Irmas kundebestyrelse. Butikskæden Irma var pionerer med henblik på at tage buræg af hylderne. I mere end 25 år har butikken nemlig ikke solgt buræg. Og flere og flere butikker følger trop.
Fra sidste efterår var det slut med buræg i discount-kæden Lidl. Og i begyndelsen af marts meldte Danmarks største butikskæde Coop ud, at man i løbet af de næste fem år udfaser buræg i alle koncernens butikker.
Den udvikling hilser Signe Wenneberg velkommen.
- I Burhønsenes Befrielsesfront har vi i fire år forsøgt at lægge et venligt pres på detailhandlen og på producenterne. Derfor er vi rigtig glade for, at det nu har båret frugt, siger hun.
Men butikkerne bør udover at fjerne æggebakkerne også skille sig af med alle fødevarer, hvor der indgår buræg i, mener hun.
"Et lille, men rigtigt skridt"
Ifølge professoren i bioetik, Peter Sandøe, fremmer det ikke dyrevelfærden, når butikkernes vinker farvel til buræg.
- Det er et simpelt og nemt budskab for butikker at skilte med, at de vil af med alle buræg, men det er bestemt ikke det samme som, at dyrene får det bedre, siger han.
Signe Wenneberg mener da også, at både skrabeæg og æg fra fritgående høns bliver produceret under dårlige forhold for dyrene. Men ifølge hende er det stadig en sejr, at flere og flere siger nej tak til buræg.
- Vi må jo starte et sted siger hun.