Administration 

Keld Heick fylder 75 år: Ikke uden min Hilda

Underholdning
Keld Heick smiler
Guldringen, Keld Heick har på højre ringfinger, er smeltet sammen af hans og hustruens forlovelsesringe og har en indgravering af en G-nøgle. Ringen fik Keld Heick i 70-års fødselsdagsgave af fru Hilda. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Musikken er livgivende, men kærligheden er vital for den folkekære sangskriver og musiker.

Keld Heick var 15 år og vild med rock, da han mødte Hilda ved en ungdomsfest og forelskede sig hovedkulds i hende.

Senere kom de også til at danne par i musikken.

Den 24. februar fylder den folkekære sangskriver og musiker 75 år.

- Når jeg kigger tilbage, tænker jeg: Hold da op, hvilket fantastisk liv jeg har haft! Det er stadig skønt. Men jeg ved også godt, at vi nærmer os slutningen, siger Keld Heick.

- Jeg har svært ved at forstå det, for vi føler os ikke så gamle. Men fra vi begge fyldte 70, har vi ikke kunnet slippe tanken om, at den ene af os en dag mister den anden.

- Vi har vores barn og vores børnebørn at leve for. Men at forestille sig ikke at have det menneske, man har tilbragt hele sit liv med, er en skrækkelig tanke.

Keld og Hilda Heick står i haven
Efter at have været kærester i tre år blev Keld forlovet med Hilda på hendes 18-års fødselsdag. Men deres respektive forældre var ikke så begejstrede for frieriet. - Der blev ikke sagt noget, selv om vi tydeligt viste ringene, fortæller Keld Heick og vifter med venstre hånd. Når han overnattede hos Hilda, sov han på hendes værelse. Hilda, derimod, lå mellem sine forældre i deres soveværelse. Da Hilda blev på sit værelse sammen med Keld på sin 21-års fødselsdag, vågnede hun næste dag til en kæmpe skideballe. - Hildas forældre syntes, det var umoralsk at sove sammen, når man ikke var gift. Vores forældre tålte hinanden, men så heller ikke mere end det. Vi havde det mest romantiske bryllup, man kan forestille sig. De holdt masken, indtil vi var kørt, fortæller han. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Keld Arne Heick kom til verden på Frederiksberg i 1946.

Hver søndag var der tændt for "Giro 413".

Bill Haleys "Rock Around the Clock" var den eneste rockplade, der blev spillet, og musikken greb ham.

Da han senere så Tommy Steele i filmen "Ung mand med guitar", var han totalt solgt. Han ønskede sig inderligt en guitar og fik en af sin mormor.

- Det var en vidunderlig verden! Jeg var totalt væk i den, fortæller Keld Heick.

Som 15-årig skrev han sine første sange, men det var stadig covernumre, han spillede til sin allerførste optræden - 15 kroner fik han for en halv time til en ungdomsfest.

Efterfølgende deltog han i en amatørkonkurrence, som han vandt.

Dengang var det hotte at være i et band, så Keld Heick allierede sig med en flok kammerater, og det blev starten på The Donkeys.

Musikken greb om sig, og afsavnet fik Hilda til at bede ham holde op.

- Hvis jeg skulle vælge mellem Hilda og musikken, var der ingen tvivl - så var det hende!

De kender hinanden helt tilbage fra 2. klasse.

- Den 12. august 1954 stod jeg i skolegården og ventede på, at klokken skulle ringe ind. Pludselig kom en dame og hendes lille, lyshårede datter hen til mig og spurgte, om jeg vidste, hvor 2.u skulle være. "De kan bare følge efter mig - der skal jeg nemlig selv gå", svarede jeg.

Pigen hed Hilda, og Keld var vildt forelsket - hun syntes derimod, han var drønirriterende, når han jagtede hende til tagfat.

I teenageårene flyttede familien Heick, men Hilda forblev i hans tanker.

Hans kusine gik stadig i klasse med hende og sørgede for, at han blev inviteret med til fest.

Det er 60 år siden i år.

- Den første, jeg kiggede efter, var Hilda. Jeg kunne se på hende, at det var gensidigt. Det var bare lykken. Hver gang jeg skævede ned mod hende, kunne hun mærke mit blik. Og så fik jeg et smil tilbage, fortæller Keld Heick.

- Jeg havde lært hjemmefra, at man ikke måtte være påtrængende, så jeg var meget tilbageholdende. Jeg fulgte hende hjem og gav hende pænt hånden, inden jeg syngende cyklede hjem.

- Det tætteste vi kom på hinanden, var en leg med at bytte appelsiner. Siden har Hilda fortalt mig, at hun var lidt skuffet over, at jeg ikke havde prøvet at kysse hende, siger Keld.

Siden er det blevet til adskillige kys.

Efter tre år forlovede de sig på hendes 18-års fødselsdag.

Inden havde Hilda bedt ham holde op med at spille, fordi hun savnede ham.

Fem måneder gik der.

Så bad hun ham genoptage musikken.

- Jeg kan slet ikke kende dig. Du er blevet så trist og tavs, sagde hun til ham.

Keld var lykkelig og genoptog musikken med The Donkeys.

I 1965 vandt de DM i pigtrådsmusik og fik en pladekontrakt. Lyden var inspireret af Beatles, men produceren efterlyste noget dansk.

Bandet indvilgede og indspillede "Ved landsbyens gadekær".

- Jeg talte københavnsk, og det var ikke foreneligt med at synge de åbne a'er, som man dengang skulle. Så til sidst overdrev jeg helt vildt.

- "Der var den!", sagde vores producer.

Kort efter gik den nummer 1 på hitlisten.

Fra at få 6-700 kroner for en optræden væltede det ind med folk, som ville give 3000 kroner for et show.

- Vi var fuldstændig overvældede! Vi var overbeviste om, at det ville vare et års tid eller to, så vi besluttede at ride med på bølgen, fortæller Keld Heick.

Planen var at lægge penge til side og tage en uddannelse.

Keld Heick begyndte på universitetet, men indså hurtigt, at en akademisk uddannelse tog for lang tid, når man også ville stifte familie, så han søgte i stedet ind på lærerseminariet.

Kammeraterne dækkede over ham og hjalp med eksamensopgaverne - for bølgen varede meget længere, end han og The Donkeys havde turdet håbe.

I 1979 skete det værste, der kan ske for en sanger. Keld Heick mistede stemmen - forårsaget af en knude på stemmebåndet.

- Jeg kan ikke se, om den er god- eller ondartet, men De skal øjeblikkeligt på hospitalet!, lød beskeden.

Keld Heick var skrækslagen.

Knuden var heldigvis at være godartet.

- Bare rolig, De kommer til at synge igen, forsikrede lægen, der havde opereret ham, men sagde så:

- De skal passe godt på Deres stemme. Jeg har hørt, De synger mange timer om dagen. Det tror jeg, De skal minimere. Er det muligt?

Ikke i et orkester, men som solist.

Men Keld ville have Hilda med. Skulle han fortsætte med musikken, skulle det være i en duo.

Han vidste, hun kunne synge. År forinden havde han lokket hende med på duetten "Do You Speak English".

Hun indvilgede i 12 koncerter og brugte sine ferie- og fridage fra programmørjobbet hos Lundbeck.

Bookingerne blev ved, og Hilda sagde sit job op og helligede sig musikken - med Keld.

Keld Heick sidder med guitar i stuen
I år kan han foruden sin 75-års fødselsdag fejre sit 60-års jubilæum. - Så længe vi føler, vi har noget at give, og publikum er der, fortsætter vi. Når man afslutter en optræden og oplever, at folk begejstret rejser sig og klapper, kan man leve længe på det, siger Keld Heick. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Han kender ikke selv det præcise antal sange, han har skrevet, men han er registreret for 12-1300 - blandt andet til Birthe Kjærs "Vi maler byen rød" og Tommy Seebachs "Under stjernerne på himlen", som begge har været med i Dansk Melodi Grand Prix.

Keld Heick har faktisk haft 31 numre med i konkurrencen og vundet med ni af dem, og han har også flere gange været vært på showet.

Tv har i det hele taget fyldt meget. Han og Hilda var værter på lokal-tv-stationernes bingo, og senere blev han vikar på "Lykkehjulet".

Siden fulgte blandt andet DR's "Musikbutikken", hvor han mødte og spillede med verdensstjerner som Tom Jones og Lionel Richie.

- Det var forrygende - og fantastisk at finde ud af, hvor utroligt imødekommende de fleste er, siger Keld Heick.

- Dem, der klarer sig virkelig godt, har fødderne nede på jorden. Det gælder generelt for alle, jeg kender i showbiz - de er meget pligtopfyldende.

Det gjaldt også for Keld Heick selv, da datteren Annette kom til verden i 1971.

- Jeg vidste først, at Hilda havde født, da jeg på vej til et nyt job fik fat i min svigermor fra en telefonboks og bad hende give Hilda besked om, at jeg ville tage et fly hjem næste dag.

- Det ville være imod alle principper - også Hildas - at melde afbud med så kort varsel, for så stiller man arrangøren i en frygtelig situation, forklarer han

- Tankerne var selvfølgelig et helt andet sted. Men "the show must go om".

Keld Heick har aflyst fem-seks job i løbet af karrieren. Da han og Hilda var direktører for Nykøbing Falster Revyen, led han en aften af migræne.

Ude i hver side af scenen stod der brækspande.

- Det er næsten kun en dødsattest, der kan undskylde, at man ikke møder op, siger han med et smil.

Det var Hildas ønske at få et enkelt barn - Keld var ofte på farten - men efter nogle år, ønskede de endnu et.

De prøvede i en periode, men Annette forblev enebarn.

Hun har siden beriget dem med børnebørnene Storm og Eliot.

Da Annette og hendes familie flyttede til Sverige, rykkede Keld og Hilda med over sundet.

Børnebørnene har de et ganske tæt bånd til.

De boede hos Keld og Hilda, da deres far var i fem måneders genoptræning for at få førligheden tilbage efter at have brækket nakken i en badeulykke.

Annette, som også er i showbiz, spillede i samme periode på Aarhus Teater, så Hilda og Keld agerede reserveforældre, så drengene kunne beholde deres velkendte hverdag.

- Der er ingenting i musikken, der kan komme i nærheden af det at være forældre og bedsteforældre. Intet, siger Keld Heick.

Keld Heick har fået både familien og musikken.

Da han var 18 år, blev han spurgt, hvor længe han havde tænkt sig med at fortsætte med at synge.

- Når jeg bliver 30, er det slut. Så er jeg for gammel til at stå på en scene, svarede han.

I år kan han foruden sin 75-års fødselsdag fejre 60-års jubilæum.

- Så længe vi føler, vi har noget at give, og publikum er der, fortsætter vi. Når man afslutter en optræden og oplever, at folk begejstret rejser sig og klapper, kan man leve længe på det.

/ritzau/

Af Grith Larsen, Ritzau Fokus
Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej

de tre dommere i X-factor poserer for kameraet
Underholdning

Stor ændring i

X Factor 

barn med pose på vej gennem dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal vi åbne mere end

eksperterne anbefaler? 

sangeren stevie wonder smiler
Kendte

Har fået nok af USA: 
Stevie Wonder flytter 
til Afrika

skilt om forsamlingsforbud foran politistation
Corona

Her er der lagt op

til en genåbning

Far og mor ligger i en seng på hver sin side af en lille pige.
Forbrugerguides

Tilbudspriser på luksussenge: Snyd ikke dig selv
for store besparelser

dræbersnegl på jorden
Nyheder

Dræbersnegle trodser

frosten: Sådan slipper

du for dem

røde kors butik set udefra
Nyheder

Butikker
drukner i tøj

dreng løber på strand i bare tæer
Helt vildt

Mandag blev den

varmeste dag i 147 år

tom gade med lukkede butikker
Nyheder

Heunicke: Butikker

kan åbne igen

billede af rumfartøj i faldskærm med røde hvide farver
Helt vildt

Se videoen: Køretøj

lander på Mars  

Nyheder

DF-profil: Topfolk i

partiet prøver at slide

formanden ned 

mand holder lommetørklæde op til næsen
Sundhed

Så er årets pollensæson

skudt i gang 

Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Jeg er et følsomt gemyt

naturområde øst for hornbæk havn
Krimi

Panik på strand:

7-årig sank

ned i sandet 

edvard munchs maleri "skriget"
Helt vildt

Vanvittig besked

fundet på berømt 

maleri kom fra Munch 

tv-værten lise rønne smiler
Film og TV

Hun erstatter

Melvin Kakooza

i X Factor

en pose med slikkepinde står på et bord
Mad og drikke

Nu er det slut med

Dumle-pinden

frøen kermit sidder med åben mund
Film og TV

Disney advarer mod

Muppet Show

Mette Frederiksen gestikulerer på pressemøde
Nyheder

Mette F: Genåbning

bliver gradvis

Nyheder

Kommuner skal teste to gange om ugen i genåbning

tv-værterne Sofie linde og melvin kakooza står og smiler
Kendte

Sofie Linde sender

kærlighed til

sygemeldt vikar 

melvin
Nyheder

Melvin Kakooza

ramt af hjernetumor

billede af ølhaner på en bar
Corona

Sådan vil

eksperterne

genåbne

billede af skuespillerne i Friends
TV/Streaming

Det her kan ødelægge

din oplevelse af "Venner"

to mennesker i omfavnelse
Sundhed

Drænes du af coronaen? - få tip til selvomsorg 

billede af mads Aagaard Danielsen
Film og TV

Shitstorms-vært fældet af klage-regn

ulykkesbilen ses på ulykkesstedet
Krimi

Mand dræbt i

voldsom ulykke

billede af politibil
Krimi

Maskine væltede på dansk cementfabrik - én dræbt

man sidder ved computer
Livsstil

It-kriminelle er blevet bedre - er du røget i fælden?

flyet ses i luften med røg fra den ene motor
Nyheder

Motor eksploderede
i luften:
Fly-type parkeret

billede af Mette Frederiksen
Corona

Dagens afstemning:
Forlænges restriktionerne?

billede af Thomas Vinterberg og Mads Mikkelsen
Underholdning

Populær druk-film topper med fem nomineringer

billede af Donald Trump
Nyheder

46 procent vil
følge
Donald Trump

thomas helmig sidder og ser fodbold
Kendte

Thomas Helmig

skabte ballade 

norges kong harald står på talerstol
Kongelige

Prinsessen til syg far:

Du er konge! 

ottekantet bro ved fredensborg slotspark set fra bredden
Kongelige

Prins Henriks gave

rådner væk

Prins Harry og prins William kigger hver sin vej
Kongelige

William rasende på Harry

et gult sundhedskort
Corona

Epidemilov åbner for

masseovervågning

folk går på gaden i israel
Corona

Danskere i Israel:

Vaccinepas giver liv i

gaderne

kat kigger ud af taske
Dyreliv

Bomberyddere kaldt ud:
Fandt kat med seks

nyfødte killinger 

kvinde testes med podepind i næsen
Corona

Nu dominerer den

britiske variant

Flymotor i brand
Nyheder

Drama i luften:

Flymotor eksploderede

Mette Frederiksen med mundbind.
Corona

Mette Frederiksen:

Nyt om genåbning

scene fra Titanic
Film og TV

Se den alternative slutning på Titanic

Sommerhus med dannebrog
Rejser

Dagens afstemning: Skal du holde sommerferie i Danmark?