Karin og jobbørsen skaber sød musik mellem ledige og virksomheder

Københavns kommune har før forsøgt sig med en fysisk jobbørs, hvor medarbejdere og ledige kunne møde hinanden. HK's Jobbørs fungerer over telefonen, hvor konsulenter som Karin Sloth Olesen formidler kontakten (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix)

Et nyt initiativ fra HK hjælper ledige og virksomheder med at finde hinanden. I Sydjylland har Karin hjulpet mange ledige i job.

Karin Sloth Olesen har travlt.

Hun styrer HK JobBørs i Sydjylland. Og siden HK for halvandet år siden startede projektet, der skal matche medlemmer med ledige job, er det kun blevet mere populært. 

Derfor er Karin Sloth Olesens telefon rødglødende. Og selv om hun har ydmygheden solidt placeret i den jyske muld, så medgiver Karin Sloth Olesen, at folk er glade for den hjælp hun giver.

- Både medlemmerne og virksomhederne er meget godt tilfredse. De er glade for den mulighed HK JobBørs tilbyder, og virksomhederne vender tilbage gentagne gange, siger Karin Sloth Olesen.

Hun beskriver sig selv som en slags HR-medarbejder for virksomhederne. Når de skal besætte en ny stilling tager de fat i Karin Sloth Olesen. Hun taler med virksomheden om deres vigtigste behov. Ud fra det finder hun 2 - 5 HK-medlemmer, der matcher den profil.

Oftest opstår der hurtig sød musik mellem parterne:

- Jeg har adskillige eksempler på, at der kun går 7 kalenderdage fra, at en virksomhed kontakter mig til, at de har ansat en kandidat, jeg har fundet, fortæller Karin Sloth Olesen.

En hjælp til alle

Virksomheder har alle dage kunne kontakte fagforeninger og a-kasser, når de skal finde en profil til deres ledige stilling. 

Det er dog kun 9 procent af de virksomheder, der har svært ved at finde kandidater, der bruger den mulighed. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hvor det også fremgår, at antallet af ubesatte stillinger steg fra 12.000 i efteråret 2013 til 18.000 i efteråret 2015.

Før 2015 oplevede HK også, at det kun var sporadisk, at virksomheder henvendte sig. Hos HK ville medlemmerne dog gerne have mere hjælp af a-kassen til at komme tilbage i job. Derfor startede HK JobBørsen som et projekt, der skulle løbe i 2015 og 2016.

Målet var at få kontakt til 2.400 virksomheder. Inden september 2015 var HK allerede nået ud til 3.200. 

Det er især sket igennem de syv ildsjæle, der er blevet sat til at lede de regionale HK JobBørser.

- Vi vil både ud til store og små virksomheder. Så de stiller op til møder hos Rotary, i handelsstandsforeninger og i erhvervsforeninger. Vi har været ude på helt nye platforme, forklarer Bo Gatzwiller, direktør i HK’s A-kasse.

Hjælper virksomheden

HK JobBørs koster ikke noget for hverken virksomhed eller ledig. Den ledige skal blot ligge sit CV i HK's database. Virksomheden skal blot tage kontakt til Karin Sloth Olesen eller en af hendes kollegaer.

Når virksomhederne ringer til Karin Sloth Olesen tager hun en grundig snak med dem. Her finder hun ud af, hvilke af de ting de søger, der er det vigtigste, så hun ved præcist, hvad hun skal søge efter.

- Jeg kommer ind under huden på virksomheden, så vi finder ud af, hvad behovet er. Det handler meget om den personlige dialog, forklarer hun.

I databasen kan hun så finde kandidater, der passer præcist til virksomhedens største behov.

Når Karin Sloth Olesen laver rekrutteringsarbejdet, sparer hun også tid og ressourcer for virksomhederne, der får medarbejdere, som passer til stillingen. Det kan især være en fordel for små virksomheder, der ikke har mange ressourcer til rekruttering. For de mellemstore virksomheder er det en fordel i jagten på det rette match.

Sådan fungerer HK JobBørs
  • Som medlem udfylder man sit cv på HK’s hjemmeside, hvorefter det automatisk bliver lagt ind i cv-banken.
  • Når der kommer en jobordre ind fra en virksomhed eller organisation, kan HK's jobkonsulenter i cv-banken lede efter de mest kvalificerede ledige eller ikke-ledige medlemmer til den pågældende stilling.
  • Jobkonsulenterne finder derefter frem til en håndfuld relevante kandidater, som personligt opfordres til at sende en ansøgning til den ledige stilling.
  • Virksomheden vælger derefter, om de vil tage ansøgeren til samtale. De kan frit rekruttere på andre måder, selvom de bruger HK's jobbørs.
UDVID

Match made næsten in heaven

Ifølge rekrutteringsforskere vil det altid være svært at matche præcist den tilgængelige arbejdskraft med det behov, virksomhederne har. Karin Sloth Olesen oplever, at det gælder helt ned på lokalniveau.

 - Nogle steder kan der være overflod af sådan noget som løn- og regnskabsmedarbejdere, mens der andre steder ikke er nogen, forklarer Karin Sloth Olesen.

Hun er måske den, der har det bedste overblik, når det kommer til ledige HK'ere i Sydjylland. Derfor kan hun også hjælpe virksomheden, hvis der mangler medarbejdere, der ikke matcher præcist, men minder om.

- Vi tager dialogen om, hvad man kan gøre. Hvis jeg kan finde en profil, der er beslægtet, er der ofte forståelse hos virksomheden for, at de kan lære vedkommende det sidste, forklarer hun.

Hjælper ledige

Annette Melchior er en af dem, Karin Sloth Olesen har hjulpet.

Hun blev ledig som 56-årig og måtte kæmpe for at overbevise arbejdsgiverne om, at hun i sin alder stadig havde noget at byde på.

Gennem HK Jobbørs og Karin Sloth Olesen fik hun en, der stod bag hende og sagde god for hendes kvalifikationer.

I sidste ende formidlede HK JobBørs kontakten til NaturErhvervstyrelsen, hvor Annette Melchior nu er ansat som overassistent.

Ifølge Bo Gatzwiller hjælper HK JobBørs nogle af de ledige, der ellers har det svært i jobjagten på grund af høj alder eller kort erfaring.

-Når vi taler med en arbejdsgiver, kan der være en rygmarvsreaktion, hvor de kun vil have folk mellem 30 og 40 år måske. Vores HK JobBørs går efter et match af evner. Det kan godt være en profil er 55, men til gengæld kan hun det regnskabssystem, virksomheden bruger. Vi gør meget ud af dialogen og at spørge ind til de rigtige ting, forklarer Bo Gatzwiller. 

Karin Sloth Olesen giver også de ledige sparring i ansøgningsprocessen. 

- Jeg har god viden om, hvad der rør sig, og hvor der er jobmuligheder. Så nogle gange kan jeg fortælle dem, at hvis de tager en lille drejning, så er der bedre jobmuligheder i den retning, forklarer hun.

Massiv succes

HK JobBørs har været så massiv en succes, at det allerede er blevet lagt under HK's faste drift inden projektperioden er udløbet. 30.000 medlemmer har lagt deres CV op i databasen, der både indeholder ledige medlemmer, og folk, der gerne vil skifte job.

I ordningens første halvandet år har den bragt mere end 400 medlemmer i arbejde. Og folk har taget godt imod det.

- Vi har nogle engagerede ildsjæle, og så er vores medlemmer glade for det. Det giver et boost uden lige. Det giver lyst til mere, siger Bo Gatzwiller.

I Sydjylland har Karin Sloth Olesen fået ekstra travlt. Udflytningen af statslige arbejdspladser har sendt NaturErhvervstyrelsen til Augustenborg og Tønder. De har bedt HK JobBørs om hjælp til at finde kandidater til nogle af de 400 stillinger, de skal besætte de næste par år.