Kan Sophie Løhde aflive papirmonsteret i den offentlige sektor?

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) er på vej med en afbureaukratiserings-reform, som offentligt ansatte har sukket efter i årevis. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix.)

Tirsdag præsenterer regeringen en afbureaukratiserings-reform. 750.000 sosu'er, sygeplejersker, lærere og andre offentligt ansatte håber, at innovationsminister Sophie Løhde (V) lykkes med sin mission, så de kan få arbejdsglæden tilbage.

ANALYSE Samtlige regeringer siden Poul Nyrup Rasmussens (S) i 1993 har lovet regelforenkling og afbureaukratisering i den offentlige sektor.

Men et kvart århundredets forsøg på at luge ud i papirtyranniet og dokumentationskravene har hidtil været stort set forgæves.

Nu gør innovationsminister Sophie Løhde (V) et nyt forsøg. Tirsdag præsenterer hun sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) regeringens bud på en afbureaukratiserings-reform, der skal skabe større frihed, mere spillerum og arbejdsglæde for 750.000 offentligt ansatte.

Eller som Lars Løkke fastslår i en invitation til pressemødet om lancering af den nye afbureaukratiseringsplan:

"Vi skal gøre dagligdagen bedre for de mange offentligt ansatte, der hver dag slider for at skabe tryghed, omsorg og pleje. Vi ser, at borgerne bliver klemt af rigide systemer og silo-tænkning, og medarbejderne presses af unødige regler. Det skal vi gøre op med, at de ansatte får større frihed."

En del af sammenhængsreformen  

Afbureaukratiseringen er hovedhjørnestenen i den fornyelse og effektivisering af den offentlige sektor, som regeringen kalder for sammenhængsreformen.   

På helt almindeligt dansk betyder det, at Løkke og Løhde ønsker at få den offentlige sektor til at hænge bedre sammen og rydde gevaldigt ud i det forhadte bureaukrati.

Ambitionen er både tiltrængt af økonomiske, velfærdsmæssige og menneskelige årsager. Sygefraværet blandt ansatte i daginstitutioner, skoler, hjemmeplejen og andre offentlige arbejdspladser er kanonstort, blandt andet fordi dokumentationskrav og effektiviseringer får titusinder til at kæntre på grund af et stort arbejdspres og stress. Det tynger budgetterne med et højt sygefravær, men det giver også dårligere velfærdsservice til borgerne.

Bureaukrati rammer borgerne    

Det tunge skyts er fundet frem hos de faglige organisationer på det offentlige område, der i den ene undersøgelse efter den anden dokumenterer, at den er helt gal med målstyring og dårlig ledelse i den offentlige sektor.

Senest har en ny undersøgelse fra FTF vist, at langt over halvdelen (55 procent) af ansatte i kommuner, regioner og stat oplever, at der i høj grad opstilles mål for deres arbejdsopgaver. Og næsten hver anden mener, at de mange proces- og aktivitetsmål begrænser dem i at løse deres opgaver til gavn for borgerne.

Kravene til at registrere alting er vokset i takt med de digitale muligheder og økonomisk smalhals i den offentlige sektor. Hvem har ikke hørt om styringen i hjemmeplejen, hvor hjælp til støttestrømper og øjendryp foregår på minut-tal, som var det en militær operation.

Eller som tillidsrepræsentant for sosu'erne i Aarhus Vest, Laila Mikkelsen, har udtalt til Avisen.dk:

- Det bliver ikke ved med at gå med alle de effektiviseringer. Vi får hele tiden nye styresystemer, nye nøglesystemer og krav om at tilegne os nye kompetencer for at kunne dokumentere og registrere alting. Det er som om, at jo færre ansatte vi er, jo stærkere skal vi løbe, og jo mere skal vi kunne.

Overarbejde og stress 

I FTF's nye undersøgelse kommer der også absurde eksempler på detailstyring. 

En sygeplejerske, der arbejder i Region Hovedstaden, hvor den nye sundhedsplatform skulle lette arbejdet, siger:

- Jeg talte engang 254 klik på seks timer på en fuldstændig stabil patient. Det skal ganges med faktor mindst 10 ved komplekse patienter på en intensiv afdeling. Fuldstændig uhørt!

På jobcentre rundt om i kommunerne er sagsbehandlere også ved at kæntre over dokumentationskrav. Den ene reform efter den anden, blandt andet førtids- og fleksjobreformen, er rullet ud over beskæftigelsesområdet de seneste årtier. Samtidig med at mistænkeliggørelsen - om de ledige nu også står til rådighed for arbejdsmarkedet og søger job - er vokset, er kravene til at kontrollere de ledige det også.

Og det har sendt sagsbehandlerne først på overarbejde og så på stress-klinikker.     

Nu er spørgsmålet, om Sophie Løhde kan sejre på den slagmark, hvor mange af hendes forgængere er faldet. Også fordi det ikke bare er en kamp om tillid til de offentligt ansatte, om ledelse og bureaukrati, men også en ideologisk kamp om størrelsen og finansieringen af den offentlige sektor.  

Løhde har viljen 

Der er ingen tvivl om, at ministeren har viljen til, at det lykkes, mener en kilde. Mens en anden kilde pointerer, at Sophie Løhdes politiske fremtid også vil afhænge af, at hun lykkes med at bringe den offentlige sektor et nyt sted hen.

Knækker hun halsen på sammenhængsreformen, kan hun ikke være sikker på at score en eventuel tung ministerpost fremover, men lykkes hun, er vejen banet for en endnu mere magtfuld post.     

I fagbevægelsen ser man ikke længere rødt, når man hører om Sophie Løhde. Tilliden mellem ministeren og de faglige ledere, der på et tidspunkt under overenskomst-forhandlingerne i foråret (OK18) var under nulpunktet, er nu genoprettet.

Og de faglige organisationer krydser fingre for, at Sophie Løhde lykkes med sin operation om at gøre den offentlige sektor mindre bureaukratisk.

Set med blandt andre FTF’s øjne er det helt centralt, at Sophie Løhde inddrager de ansatte i den offentlige sektor og lægger op til partnerskaber både nationalt og lokalt for at få trynet papirmonstret. Uden at give samarbejdsudvalgene en nøglerolle, får Løhde svært ved at lykkes, lyder vurderingen hos de faglige ledere. 

Fra sit roadtrip til en lang række kommuner ved ministeren allerede, hvor skoen trykker, og forventningen og håbet hos pædagoger, lærere og sosu'er er, at reformudspillet bliver meget konkret og praktisk.  

Væk med bøvlet 

Daværende beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) forsøgte med sin 'Væk med Bøvlet'-kampagne tilbage i 2010. Også Claus Hjort Frederiksen (V) forsøgte sig i sin tid som beskæftigelsesminister med en afbureaukratiserings-kampagne, og Margrethe Vestager (R) valgte at pakke kampen mod  bureaukrati-helvedet og dårlig ledelse i den offentlige sektor ind i den berømte 'tillidsreform'.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen er også gået i krig med New Public Management og bureaukratiet og har i flere omgange bebudet en 'Fingrene-væk' fra den offentlige sektor. 

Og på venstrefløjen har der nærmest været en popularitetskonkurrence blandt partilederne om at lukke og slukke for Moderniseringsstyrelsen, der – forskyldt og uforskyldt – ses som fødemaskine for bureaukrati-terroren på hospitaler, i børnehaver og i ældreplejen.

Nu har Sophie Løhde bolden. Spiller hun den rigtigt, har hun en fair chance for i hvert fald at nå længere på vejen end Støjberg, Vestager, Hjort og alle de andre. 

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden

Sport

København afviser

Tour de France

Rejser

Sommerferie

under corona:

Sådan undgår du at

komme i klemme

Krimi

Glemte at trække

håndbremsen: Mand

ramt af trillende bil 

Nyheder

Sådan bliver

vejret i juli

Nyheder

Tilbagekalder 14.000

biler i Danmark

Kongelige

Playboy-prinsen fandt

kærligheden med 20 år

yngre svømmestjerne

Nyheder

Ansat om lager:

- Jeg har aldrig oplevet

chikane som her

Kongelige

Kongehuset udskyder:

Prins Christian må

vente til næste år

Nyheder

Forbudt fra i dag:

Slut med dyre

kviklån 

Corona

USA i krise: Corona

har nu kostet flere liv

end fire krige

Nyheder

Tilbagekaldes øjeblikkeligt: "Apple"-oplader kan bryde i brand

Sundhed

To ud af tre rygere vil kvitte cigaretterne

Krimi

Ved du noget?: Slået ned med flaske og sparket igen og igen

Krimi

20-årig stjal millioner fra flere end 100 ældre

Krimi

95-årig ordnede ukrudt - fik begge ben kørt over

Underholdning

TV2-vært har fundet kærligheden igen efter skilsmisse

Krimi

22 sigtet efter razzia mod studentervogne

Nyheder

Advarsel: Falske udlejere i sommerlandet - sådan kan du sikre dig

Corona

Grønt lys til turister fra 14 lande - USA er ikke imellem

Corona

Sådan gør du hvis rejsevejledningen ændres under din ferie

Nyheder

Er du blank på camping? Nu er der hjælp at hente

Nyheder

AFSLØRING

Trump til Merkel:

Du er dum

 

Helt vildt

Kvinde mistede opsparing

Pengene blev fundet i en hæk

Kongelige

Kronprinsesse Mary:

Se mine ferie-billeder

Helt vildt

Han vandt 1.2 milliarder

Nu er han skilt, ensom

og uden venner

Kongelige

Nu stopper

Alexandras apanage

Biler

Smart trick til varebiler:

Danskerne vilde

med dagsbeviser

Kendte

Pearl Jam 20 år efter tragedie:

Vi forstår

tabet bedre i dag

Corona

Ny dødsensfarlig virus

fundet i Kina

Krimi

Politibetjent indrømmer:

Jeg var seriemorder

Nyheder

SAS reddet

på målstregen

Nyheder

Trist tirsdag:

Regn, rusk og røvsygt

Nyheder

Verdenskendt cirkus

er i knæ

Nyheder

"Gangster" med pistol

truede sig til én Tuborg

Kendte

Thomas Eje

dropper hussalg:

Fanget på Als

Krimi

Anders Foghs

personlige assistent

dræbt i ulykke

Underholdning

Peter Gantzler på

job med datter

Kendte

Beha-brødrene:

Vi vil slå

danmarksrekord

Kongelige

Prins Felix'

18-års fødselsdagsfest

aflyst

Nyheder

Kran væltede

ned i hospice

Nyheder

USA's højesteret

ophæver lov mod

abort i Louisiana

Corona

Virologer advarer

mod dansk

STRANDFEST

Kendte

Popstjerne:

Overvejede selvmord

da hun smed

kæresten ud

Krimi

Tæskede 47-årig

til døde efter strid

om nøgenfoto

Nyheder

Spar op til 2.500 kroner

på din elregning

Film og TV

Busters Verden

skal genindspilles

Nyheder

Ny måling:

DF og Nye Borgerlige

er lige store 

Krimi

Efterlyses af politiet:

Slog og spyttede

på DSB-kontrollør

Krimi

Tre mister livet

i trafikulykke