Kan give op til 500 nye job: Danmark får nyt videnscenter

- Antibiotikaresistens er en af de største trusler mod folkesundheden, siger Ellen Trane Nørby. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Det internationale center kan på sigt føre til mellem 400 og 500 nye jobs i Danmark, vurderer minister.

Danmark får et internationalt forsknings- og videnscenter om antibiotikaresistens. Det kan betyde flere hundrede nye arbejdspladser.

Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er torsdag i Seattle i USA for at underskrive aftalen om centret, der har fået det foreløbige navn "The International Centre for Interdisciplinary Solutions on AMR".

- Antibiotikaresistens er en af de største trusler mod folkesundheden, siger Ellen Trane Nørby.

- Derfor er jeg meget glad for og stolt over, at Danmark nu bliver centrum for et stort, nyt internationalt videns – og forskningscenter, der skal arbejde med af finde de nye, konkrete løsninger, det på et område, hvor Danmark er et foregangsland, siger hun.

Sundhedsministeren forventer, at centret på sigt fører mellem 400 og 500 arbejdspladser med sig. Centret skal ligge i København, men den præcise placering er ifølge Børsen endnu ikke fastlagt.

Antibiotika er en gruppe af lægemidler, som hæmmer eller dræber mikroorganismer. Problemet opstår, når bakterier udvikler resistens over for antibiotika, så sygdomme ikke længere kan slås ned med lægemidlerne.

Hvert år dør omkring 700.000 mennesker af resistensen. Verdenssundhedsorganisationen har vurderet, at de modstandsdygtige bakterier i 2050 kan være skyld i flere dødsfald end kræft.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) siger:

- De resistente bakterier kender ikke grænser. Danmark er internationalt anerkendt for vores arbejde med antibiotikaresistens både hos mennesker og husdyr. Derfor vil det være godt med et nyt center i Danmark.

- Det giver os endnu bedre muligheder for i fremtiden at forblive førende på området, i takt med at topforskere kommer til Danmark for at arbejde med den store udfordring, siger han.

Underskrivelsen af den internationale aftale kommer efter længere tids drøftelser med blandt andet Verdensbanken om, hvor centret skulle placeres.

Det får til opgave at have overblik over viden om antibiotikaresistens og rådgive særligt lav- og mellemindkomstlande om bekæmpelse af resistens.

/ritzau/