Nogen drikker kun filterkaffe, andre elsker en latte og andre igen foretrækker en hurtig instant kaffe, inden dagen begynder. Der findes så mange måder at drikke sin kaffe på, at det næsten er til at blive rundtosset over.
Men de fleste har en favorit, de vender tilbage til igen og igen. Og lige meget hvilken kaffe, man er til, kan de fleste blive enige om, hvis de har fået en rigtig dårlig kop kaffe. En af dem, der er dårlig lavet.
Men spørgsmålet er, hvad det rent faktisk er for en kombination, som skaber en perfekt kop kaffe. Det har matematikerne Kevin Moroney og William Lee spurgt sig selv om og er begyndt at forske i, skriver BBC.
Forskerne er gået ind i svære udregninger for at finde frem til opskriften, og de har publiceret deres foreløbige resultater i SIAM Journal on Applied Mathematics.
Store bønner giver bedst smag
De to forskere kigger ikke nærmere på emnet, blot fordi de er glade for kaffe. Deres misson er at skabe en kaffemaskine, som er den bedste på markedet.
Lige nu minder mange af filterkaffemaskinerne angiveligt om hinanden i den måde, kaffen bliver sammensat på. Og ønsket er, at man som forbruger kan variere det mere efter egen smag, siger forskerne.
Indtil nu har deres forskning vist, at en rigtig god kop kaffe frem for alt afhænger af, hvordan kaffebønnerne er kværnet. Og grundreglen er altså, kan de konkludere, at jo større bønnerne er, jo bedre bliver smagen.
Har du kværnet dine bønner for meget, får kaffen nemt en alt for bitter smag. Men det er en balance, for er bønnerne for store, kan kaffen også blive meget vandig.
Hvis dine bønner er meget tæt kværnet, bliver vandet i en filtermaskine også hængende længe omkring bønnerne og skaber bitterheden. Når bønnerne er større, løber vandet nemmere igennem. Det kræver derfor ret nøjagtige indstillinger at ramme den rigtige kaffe.
Den balance er, hvad de to matematikere forsøger at ramme til perfektion i deres udvikling af en ny kaffemaskine. Og indtil de rammer det, og en ny maskine kommer på markedet, kan vi forbrugere bruge deres viden til at slå fast, at vi altså ikke skal gennem-kværne vores bønner.
Vi skal give dem lov til at fylde lidt, for så får kaffen en mere rund smag - men som forskerne også pointerer, der er jo forskel på, hvornår folk synes, at noget er for bittert. Det kræver derfor lidt tålmodighed, hvis du vil teste dig frem til, hvor store du forestrækker dine bønner.