Kampagne for afskaffelse af atomvåben får fredspris

Nobels fredspris for 2017 går til den internationale kampagne for afskaffelse af atomvåben, Ican, oplyser Den norske Nobelkomite.

- Ican tildeles fredsprisen for dens arbejde med at skabe opmærksomhed mod de katastrofale konsekvenser af enhver brug af atomvåben og for arbejdet med at få et forbud på plads mod atomvåben, siger komitéen i sin begrundelse.

- Vi lever i en verden, hvor risikoen for anvendelse af atomvåben er større end den har været i lang tid, siger Berit Reiss-Andersen, der leder Nobelkomiteen.

Ican beskriver sig selv som en koalition af private græsrodsgrupper i over 100 lande. Den blev grundlagt i Australien og blev officielt lanceret som bevægelse i Wien i 2007.

Organisationen har hovedsæde i Genève.

I juli vedtog 122 lande en FN-traktat om forbud mod atomvåben, men atommagter - deriblandt USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig holdt sig ude af forhandlingerne.

Ifølge Nobelkomiteen har Ican bidraget til at udfylde et retligt tomrum i arbejdet for at afskaffe atomvåben.

- Nobelkomiteen er fuldstændig klar over, at et folkeretligt forbud i sig selv ikke vil afskaffe et eneste atomvåben, siger Berit Reiss-Andersen.

- Komitéen vil gerne understrege, at de næste skridt frem mod en atomvåbenfri verden må involvere de atombevæbnede lande.

- Årets pris er derfor en opfordring til disse lande om at indlede seriøse forhandlinger med sigte på at få iværksat en skridtvis, afbalanceret og nøje kontrolleret afskaffelse af verdens næsten 15.000 atomvåben.

Lederen af Ican, Beatrice Fihn, udtrykker stor glæde over, at græsrodsorganisationen har modtaget fredsprisen, siger Berit Reiss-Andersen.

En talskvinde for Ican siger, at prisen er en anerkendelse af det arbejde, som er udført gennem den årelange kampagne.

Hun henviser til den særlige rolle, som japanere, som overlevede atombomberne i Hiroshima og Nagasaki, har spillet i kampagnen.

I Berlin siger en talsmand for den tyske forbundsregering til Reuters, at Tyskland støtter ideen om en atomvåbenfri verden, og han lykønsker Den Norske Nobelkomité for dens beslutning.

Over 300 personer og grupper var nomineret til fredsprisen i år - 215 personer og 103 organisationer.

/ritzau/