Kæmpe offentligt byggeri ramt af skandaler: Huslejen bliver 32 mio. dyrere

Københavns Universitet kan se frem til en stor stigning i huslejen, når byggeriet af den nye Niels Bohr Bygning står færdigt.
Henover den stærkt trafikkerede vej i København, Jagtvej, er der bygget en såkaldt "skywalk" som en del af Niels Bohr Bygningen.
Henover den stærkt trafikkerede vej i København, Jagtvej, er der bygget en såkaldt "skywalk" som en del af Niels Bohr Bygningen. Foto: Screendump/Google Maps

Københavns Universitet står til at få en betragtelig huslejeforhøjelse på 32 millioner årligt.

Det skriver Politiken torsdag.

Det sker efter at byggeriet af den nye Niels Bohr Bygning er kørt helt af sporet og står til at bliver 1,3 milliarder kroner dyrere end forudsat.

Mere end en tredjedel af den regning - omkring 450 millioner kroner - vil regeringen sende videre til Københavns Universitet, der skal betale den som en årlig forhøjelse af huslejen.

Ekstraregningen til Københavns Universitet er indtil videre holdt hemmelig for Københavns Universitet. Derfor er det vanskeligt for universitetet at forholde sig til den, siger
universitetsdirektør Jesper Olesen til Politiken.

"Men hvis der kalkuleres med, at vi skal betale 450 millioner af regningen, så er det ikke rimeligt. Vi er ikke enige i det, og vi vil klart anfægte, at vi skal betale dette beløb", siger
universitetsdirektøren.

Hvis universitetet skal betale de 450 millioner over huslejen, vil det svare til en årlig huslejeforhøjelse på omkring 32 millioner kroner. Det svarer til lønnen til omkring 70 forskere, siger han.

Da byggeriet af Niels Bohr Bygningen ved Universitetsparken i København blev godkendt af Folketingets Finansudvalg i 2013, var det planlagt, at det store byggeri, der forbindes med en
skywalk hen over Jagtvej, skulle koste godt 1,6 milliarder.

En hovedårsag til at byggeriet løb af sporet er, at det udførte vvs-arbejde viste sig at være stærkt mangelfuldt. Det spanske firma Inabensa, der havde fået opgaven, blev fyret i februar, og i øjeblikket er danske firmaer i gang med at nedtage de 2,5 km ventilationsrør.

Staten har meldt Inabensa til politiet og vil kræve erstatning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.