K: Der er ikke brug for madpakkepoliti
Forældrene har ret til at bestemme, hvad der skal i madpakken. Nu må vi trække i bremsen, mener Søren Pape.
Formand for De Konservative, Søren Pape, mener, at forældrene selv har ret til at bestemme, hvad deres børn skal have med i madpakken.
Formand for De Konservative, Søren Pape, mener, at forældrene selv har ret til at bestemme, hvad deres børn skal have med i madpakken. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

- Der er ikke brug for madpakkepoliti i daginstitutionerne. Min opfordring er, at nu må vi trække vejret og lade den sunde fornuft råde. Vi skal ikke hele tiden opfinde nye regler og ordninger.

Det siger De Konservatives leder, Søren Pape, om, at nogle daginstitutioner har indført restriktioner for sukkerholdige madpakker.

- Jeg synes, at forældrene har ret til at bestemme, hvad det er for en madpakke deres børn skal have med. Nu må vi trække i bremsen, siger han.

I mange vuggestuer og børnehaver er det forbudt for forældrene at putte mælkesnitter, frugtyoghurt, kiks, kage og andre søde sager i børnenes madpakker.

Det sker for at fremme sundheden og for at forebygge misundelse og konflikter mellem børnene over maden.

Søren Pape medgiver, at der vil være børn, som har brug for sundere mad i deres madkasser, og her er det helt på sin plads, at pædagogerne vejleder familierne.

- Men det kan klares med en fortrolig snak, siger han.

Der findes ingen statistik over, hvor mange af landets vuggestuer og børnehaver som har forbudt forældrene at sende sukkerholdige sager i madkasserne.

Men flere børnehaver skriver i deres kostpolitik, at de anbefaler, at børnene har frugtstænger med som alternativ til for eksempel slik og kager.

Ifølge Preben Vestergaard Hansen, lektor i Ernæring og Sundhed på professionshøjskolen Metropol, skal man huske, at kostpolitik ikke kun skal handle om at undgå sukker.

- Det er lige så stort et problem, at børn får alt for fed mad. Det er ikke nok med et katalog med forbud. Leverpostej og spegepølse er meget populære i børnenes madpakker, men det er meget fedtholdigt, og derfor slet ikke så sundt, som vi tror, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.