Jyske læger betaler 125.000 i bøder: Udebliver fra nattevagter
Det er dyrt for de nordjyske læger at melde fra til en nattevagt. Foto: Kristian Brasen/Scanpix.dk
Læger i Nordjylland har det seneste år betalt 125.000 for at melde sig syge på nattevagter.

Det kan være hårdt at arbejde om natten - og nordjyske læger finder det åbenbart så hårdt, at de ofte hellere vil betale en bøde på 2.500 kroner for en sygemelding. Det fortæller DR P4 Nordjylland.

Straffen på 2.500 kroner for at melde sig syg er blevet betalt af nordjyske læger 50 gange det seneste år, altså i alt 125.000 kroner. De har alle meldt sig syge før en vagt i lægevagten og har ikke selv fundet en afløser.

Det er de nordjyske læger selv, der for lidt mere end et år siden indførte strafbetalingen, fortæller vagtchef for lægevagten Eddie Nielsen.

- Vi har tiltagende problemer med i det hele taget af få besat de vagter, der er i lægevagten. Der var nogle som meldte sig syg uden at have forsøgt at komme af med vagten. Så for at stimulere dem til selv at gøre en indsats for det, indførte vi det gebyr, fortæller han til radiostationen.

Effekten af strafbetalingen har dog været mindre end håbet. Antallet af sygemeldinger har været stort set konstant, og kun få har fundet en afløser selv.

- Det har ikke haft den store effekt. Vi kan da se, at der er flere, der forsøger at komme af med vagten selv, men da folk er meget pressede i forvejen, så er sådan en vagt meget svær at få besat, siger han til DR P4 Nordjylland.

Et par nætter er det slet ikke lykkedes at finde afløsere, og fem læger har måttet klare henvendelserne mod normalt seks. Ifølge Eddie Nielsen har det dog ikke givet problemer.