Jussi Adler-Olsen: Dette er det værste jeg ved

Han er en verdenssucces som forfatter, men Jussi skriver ikke bøger blot for at give læseren en god oplevelse, der ligger andre og mere samfundsmæssige tanker bag bøgerne.
Forfatteren Jussi Adler-Olsen skriver for at skabe fokus på ulighed. 
Forfatteren Jussi Adler-Olsen skriver for at skabe fokus på ulighed.  FOTO: Scanpix

Den berømte danske forfatter Jussi Adler-Olsen skriver pokkers godt krimi-stof, og det er han blevet ikke bare populær, men også stor-sælgende på.

Men bøgerne handler ikke kun om at give læserne en god oplevelse, afslører han i dr-programmet "Jussi – alting afhænger af øjnene der ser", der er blevet sendt på drK.

Jussi Adler-Olsens far var psykiater på Brønderslev Psykiatriske Hospital, så forfatteren har et stort indblik i den verden, hvilket også hans bøger bærer præg af.

Faktisk kunne han slet ikke have skrevet dem, hvis ikke han havde de oplevelser med fra barndommen, fortæller han ifølge dr.dk

Opvæksten med de psykiske patienter og deres læger har printet sig fast i forfatteren, der husker både de gode læger, men så sandelig også dem, der opførte sig magt-liderlige og forkert:

- Disse læger havde en trang til over for omverdenen at bevise, ikke alene deres ret til at udøve deres magt, men også at bevise, at de havde ret, når de udøvede den. Det er det værste jeg ved, det er magtmisbrug, fortæller Jussi Adler-Olsen.

Vil sætte fokus på ulighed

Jussi Adler-Olsen fortæller, at opvæksten har fået ham til altid at ville sætte fokus på diverse problematikker i samfundet, og forsøge at skabe en bevidsthed hos læserne.

Vi kender det, når vi snakker med folk og snakker om Indien eller andre steder, hvor folk bliver undertrykt: ”Hvor er det dog forfærdeligt!”, men vi ser det ikke nede på gadehjørnet, når tiggeren stikker hånden frem, siger han som et eksempel.

Jussi Adler-Olsen har oplevet meget under sin opvækst, og set hvor nemt mennesker kan væltes omkuld, og det har gjort, at han har den empati i dag, der skal til for at skrive, som han gør, fortæller han. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.