Jubler ikke over "historisk" Ryanair-udmelding: Vi vil se noget konkret først

Ryanair anerkender for første gang en fagbevægelse, og det skaber lunken optimisme blandt dansk fagforening.
- Det er ganske vildt og interessant, men vores mavefornemmelse siger, at vi gerne lige vil se noget konkret først, siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU.
- Det er ganske vildt og interessant, men vores mavefornemmelse siger, at vi gerne lige vil se noget konkret først, siger Anders Mark Jensen, næstformand i FPU. Foto: FPU/pressefoto/Scanpix Denmark

- Det er en fornuftig start. Men lad os nu lige se - det er jo bare en hensigtserklæring.

Ordene kommer fra Anders Mark Jensen, næstformand i Flyvebranchens Personale Union, efter at Ryanair torsdag har anerkendt en fagforening for første gang i selskabets historie.

- Det er ganske vildt og interessant, men vores mavefornemmelse siger, at vi gerne lige vil se noget konkret først.

- Ryanair har jo brugt de sidste mange år på at tage afstand fra fagforeninger, så det er historisk, at de nu ydmygt må sluge kamelen for at undgå strejker, siger han.

Ryanair er kendt for at ligge i evig strid med fagforeninger, som man principielt ikke har forhandlet overenskomster med.

Men nu er der tilsyneladende en opblødning på vej. I hvert fald meddeler den irske pilotfagforening Impact, at Ryanair på skrift har anerkendt fagforeningen som forhandlingspartner.

Det bemærkelsesværdige holdningsskift er sket med truslen om en større strejke hængende over hovedet.

Impact har varslet arbejdsnedlæggelser, hvis Ryanair fortsatte sin hårde kurs mod fagforeninger.

Ryanairs administrerende direktør, Michael O'Leary, sagde tirsdag, at man håber, at charmeoffensiven mod fagbevægelsen kan bane vejen for flere fly til og fra Danmark og måske sågar en base i København.

Men Anders Mark Jensen tager meldingerne med ro.

- Det er svært at sige, hvad det her betyder for selskabets planer i Danmark, for det er jo meget tidligt i processen.

- Der er ingen tvivl om, at Ryanair har et stort ønske om at få en base i København, men de ved også, hvad der skal til, siger han.

Ryanairs nye meldinger ser dog ikke ud til at slå igennem i Tyskland. Tyske piloter har torsdag eftermiddag varslet en strejke, som begynder fredag.

- Piloterne opfordres til at holde en fire timer lang "advarselsstrejke" fra klokken 05 til 09 i tyske lufthavne, efter at forhandlinger med det irske luftfartsselskab var blevet aflyst med kort varsel, siger fagforeningen Cockpit i en erklæring.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.