Josephine Fock vil være leder af Alternativet

Josephine Fock var med til at lancere Alternativet i 2013. I 2018 trak hun sig dog fra politik. Men nu vil hun være leder af partiet. (Arkivfoto). (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Josephine Fock var selv med til at lancere Alternativet i 2013. Nu vil hun være leder af partiet.

Josephine Fock stiller op som politisk leder for Alternativet, efter at hun ellers forlod dansk politik i efteråret 2018.

Det fortæller hun til Politiken.

Posten som leder af partiet bliver ledig i februar, hvor Uffe Elbæk træder tilbage.

Josephine Fock har været en fremtrædende person i partier, som hun i november 2013 lancerede sammen med Elbæk.

- Jeg har fået en massiv opbakning fra baglandet - ikke bare enkeltpersoner, men også grupper og kredse. Og det har været en meget svær beslutning for mig, for jeg er helt klar over, at det er en vanskelig post, siger Josephine Fock til Ritzau.

Hun stoppede ellers i efteråret 2018 i politik til fordel for en direktørpost i Dansk Flygtningehjælp. Et job, hun dog allerede forlod et år efter, og nu er hun så klar til at stille sig i spidsen for sit parti ved afstemningen 1. februar.

- Jeg havde et behov for at komme ud i virkeligheden igen og fik tilbudt det her fantastiske job i Dansk Flygtningehjælp. Men det blev så ikke som forventet, da Christian Friis Bach, som ansatte mig, desværre blev fyret.

- Men jeg har aldrig sagt, at jeg var færdig i politik, siger hun.

Skulle hun blive valgt, vil det være med en ambition om at bygge en tættere relation til den siddende regering end nu, hvilket skal sikre partiet maksimal indflydelse.

- Vi skal have placeret os, hvor vi kan opnå større indflydelse i Folketinget. Jeg håber meget, at Mette Frederiksen vil sige ja til at invitere på kaffe, hvis jeg bliver valgt, siger Josephine Fock.

Hun afviser, at hun som politisk leder vil gøre Elbæk kunsten efter og være statsministerkandidat. Hun siger også til Politiken, at hun mener, at partiet burde have været del af det såkaldte forståelsespapir, som danner grundlag for S-regeringen.

Josephine Fock er ikke den første til at melde sig ind i kampen om lederposten. Rasmus Nordqvist, der er partiets politiske ordfører, har også meldt sig som kandidat.

- Rasmus har bestemt også nogle rigtigt gode kompetencer. Men det er klart, at jeg havde ikke meldt mig på banen, hvis jeg ikke troede, at jeg var den rette til at løse opgaven, siger Fock.

Desuden har Theresa Scavenius, der var kandidat i Nordsjællands Storkreds, og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland Rasmus Foged meldt sit kandidatur. Det samme har Mette Rahbek, folketingskandidat på Fyn, og Mira Issa Bloch, medlem af byrådet i Skanderborg.

Det er Alternativets medlemmer, som på en ekstraordinær generalforsamling 1. februar skal vælge den nye politiske leder.

Forinden skal der 13. januar også afholdes ekstraordinær generalforsamling. Her skal der efter planen ændres i partiets vedtægter, så det bliver muligt at blive politisk leder, selv om man ikke er medlem af Folketinget.

/ritzau/