Jordemødre på fødesteder bliver undtaget konflikt
Rigshospitalet i København er blandt de fødesteder, der er blevet lockoutvarslet. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix/arkiv
I alt 15 fødesteder er udtaget til lockout og strejke, men jordemødre skal fortsat møde op ved konflikt.

Jordemødre på de i alt 15 fødesteder, der stod til at blive ramt af en mulig konflikt, skal ikke tage del i en lockout eller strejke.

Det er blevet besluttet som en del af forhandlingerne om et nødberedskab på fødestederne.

Forhandlingerne resulterede i, at samtlige fødesteder er undtaget fra konflikt, oplyser Jordemoderforeningen mandag.

- Vi arbejder på et område, hvor mange opgaver er svære at udsætte, siger Jordemoderforeningens formand, Lillian Bondo.

Blandt andet jordemødre på fødeafdelingerne på Rigshospitalet, Herlev Hospital og Aarhus Universitetshospital stod til at blive ramt.

Men nu går de altså uden om en mulig arbejdsstandsning.

Meningen med nødberedskabet er, at det skal tage sig af akutte behandlinger, hvis der opstår konflikt.

Ifølge Jordemoderforeningen ville et nødberedskab for størstedelen af de 15 undtagne fødesteder alligevel ville svare til det fremmøde, man har uden for en konflikt.

Derfor er jordemødre på fødestederne blevet undtaget, mens jordemødre ansat ved blandt andet Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden og på undervisningsområdet i staten fortsat skal tage del i en konflikt.

- Det er da mærkeligt, at det handler om vores største område. Det er et sted, hvor vi har lige så meget grund til at markere vores ønsker om en god forhandling. Men det traditionelle våben, strejke- eller lockoutvåbnet, er ikke anvendeligt her.

- Det giver da noget stof til eftertanke i forhold til hvordan vi skal regulere vores arbejdsforhold fremover, at vi er nødt til at læne os op ad de få områder, hvor vi kan strejke, siger Lillian Bondo.

- Men det er vigtigt for mig at understrege, at vi stadigvæk er 100 procent i konflikt på det statslige område.

For sygehusene har forhandlingerne om et nødberedskab for en række personalegrupper haft den konsekvens, at omfanget af en mulig konflikt er blevet reduceret væsentligt.

Overenskomstforhandlingerne på statens område fortsætter mandag klokken 14, mens de regionale og kommunale områder fortsætter tirsdag klokken ti.

Parterne har frem til 1. maj til at blive enige.

/ritzau/