Jobchefer beroliger: Flygtninge tager intet fra danske ledige
Det vil ikke gå ud over arbejdsløse danskere, når kommunerne hjælper flygtninge i job. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Scanpix
Arbejdsløse danskere vil ikke få mindre hjælp, fordi kommunerne skal hjælpe flygtninge i job. Det viser en rundspørge blandt kommunale jobchefer.

Kommunernes arbejde med at hjælpe de mange nye flygtninge i job vil ikke gå ud over arbejdsløse danskere.

Det fremgår af en ny rundspørge, som Ugebrevet A4 og Avisen.dk har lavet blandt chefer for kommunernes indsats for arbejdsløse. I undersøgelsen er der svar fra 56 af landets 98 kommuner.

Kommunernes jobchefer er blevet spurgt om, hvorvidt indsatsen for flygtninge vil betyde, at man vil gøre mindre for at få danske ledige i job/uddannelse. Hertil svarer 43 jobchefer 'nej'. Kun 2 svarer 'ja', mens 11 jobchefer har svaret 'ved ikke' eller ønsker ikke at 'svare'.

Både fagbevægelsen og Dansk Folkeparti har udtrykt frygt for, at ledige danskere vil få mindre hjælp i jobcentrene, fordi opgaven med at skaffe flygtninge i job bliver en kæmpe opgave for kommunerne.

En af de mange jobchefer, der fejer fagbevægelsens og Dansk Folkepartis bekymring af bordet, er Lars Harder. Han er social- og arbejdsmarkedsdirektør i nordvestjyske Skive Kommune.

- Som verden ser ud nu, kommer vores indsats for flygtninge ikke til at påvirke indsatsen for andre ledige i Skive. Tilgangen af flygtninge er ikke større, end vi kan følge med. Vi afsætter flere ressourcer i takt med behovet, siger Lars Harder til Ugebrevet A4.

Det skorter ellers ikke på bekymring for, at ledige danskere bliver glemt i flygtningestrømmen. En af de bekymrede er formanden for alle de ufaglærte i fagforbundet 3F, Per Christensen.

- Vores ledige er bekymrede over, om de bliver skubbet til side i en iver efter at sikre, at de, der kommer hertil, også får fodfæste på arbejdsmarkedet, siger Per Christensen.

Den bekymring har Per Christensen luftet flere gange i forbindelse med de igangværende forhandlinger mellem fagbevægelse, arbejdsgivere og regeringen. Forhandlingerne har fokus på bedre integration af flygtninge, og 3F frygter, at man glemmer de mange danske ledige.

Hos Dansk Folkeparti er arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted overbevist om, at danske ledige kommer til at mærke tilgangen af flygtninge.

- Der vil blive lavet en mindre indsats for de svageste ledige danskere, hvis kommunerne skal til at bruge en masse mandskab og tid på at lave en håndholdt indsats for flygtningene, siger Bent Bøgsted til Ugebrevet A4.

I landets næststørste by, Aarhus, hjælper man tusindvis af ledige flygtninge og indvandrere. Lige nu er der eksempelvis næsten 3.000 ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp i den østjyske kommune.

- Vi har ressourcerne i Aarhus til at tage os af både flygtningene og ledige. Så selv om der kommer en del flere flygtninge til nu, kommer det ikke til at påvirke indsatsen for danske arbejdsløse, siger beskæftigelseschef i Aarhus Kommune, Vibeke Jensen, til Ugebrevet A4.

Jobcheferne er i rundspørgen enige om, at det bliver noget af en mundfuld at håndtere de mange nye, flygtninge. 51 af de 56 jobchefer i rundspørgen mener, at kommunens indsats for at få flygtninge i job/uddannelse kommer til at tære på kommunens ressourcer 'i høj grad' eller 'i nogen grad'.